13:07 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

"Klijenti Sberbanke Hrvatska nemaju razloga za paniku"

Zagreb: Građani pohrlili u Sberbanku, rusku banku koja se našla na udaru američkih sankcija

Zagreb: Građani pohrlili u Sberbanku, rusku banku koja se našla na udaru američkih sankcija

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Obuhvat dosadašnjih EU-ovih sankcija prema Rusiji nema direktan utjecaj na imovinu Sberbanka d.d. Hrvatska, priopćila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).

HNB ističe da je u okviru sankcija Europske unije zabranjeno kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji.

"Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u Europskoj uniji. (...) Obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska", kažu u HNB-u.

Dodaju da se Sberbank Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u Hrvatskoj koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, pažljivo monitorira i procjenjuje u okviru trenutnih okolnosti.

HNB ujedno podsjeća da su sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana u pravilu do 100 tisuća eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130 tisuća eura.

Pred Sberbankovim poslovnicama u Zagrebu i drugim gradovima stvorili su se redovi građana koji se raspituju za svoje štedne uloge, a neki ih žele i podići.

U središnjoj banci kažu da pomno prate sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj.

"U tom cilju analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu", kažu u HNB-u.

Podsjećaju da drugi paket sankcija Europske unije uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji.

HAOD: Klijenti Sberbanke Hrvatska nemaju razloga za paniku

Građani koji imaju depozite u Sberbanci nemaju razloga za paniku, a u slučaju da i dođe do "najcrnjeg" scenarija, postoje raspoloživa sredstva i u vrlo kratkom zakonskom roku moći će doći do svojih sredstava, poručila je u petak direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita (HAOD) Marija Hrebac.

Konferenciju za medije održala je zbog brojnih upita zabrinutih građana koji imaju depozite u hrvatskoj podružnici ruske Sberbanke, a s obzirom na sankcije Europske unije prema Ruskoj Federaciji zbog započete vojne agresije na Ukrajinu.

Kako je istaknula Hrebac, sustav osiguranja depozita u Hrvatskoj postoji više od 20 godina, a upravo zbog tog sustava nema nikakvoga razloga za paniku građana.

Tako od trenutna 69.952 klijenta odnosno deponenta u Sberbanci, njih 69.858 je zaštićeno sustavom osiguranja depozita, dok ih tek 90-ak to nije, a tu je prije svega riječ o financijskim institucijama.

Taj sustav, u slučaju da dođe do nekih neželjenih događaja, jamči zaštitu svim klijentima do iznosa od sto tisuća eura.

- Čak kad bi i došlo do nekih ozbiljnih problema, čak i kad bi zakazali svi drugi sustavi sanacije banaka, hrvatski sustav osiguranja neće zakazati te će sigurno zaštititi financijsku stabilnost. Ukoliko bi i došlo do 'najcrnjeg' scenarija, imamo dovoljno sredstava na raspolaganju te možemo isplatiti sve klijente do 100.000 eura, koji imaju svoje depozite u Sberbanci u Hrvatskoj, poručila je Hrebac.

U ovom trenutku, riječ je o oko 3,8 milijardi kuna osiguranih depozita građana u Sberbanci, a HAOD raspolaže s više od 5,6 milijardi kuna. "Imamo dovoljno sredstava, ako dođe do neželjenog, 'crnog' scenarija te ćemo biti spremni i u mogućnosti isplatiti sve osigurane depozite", poručila je direktorica HAOD-a.

Viceguverner HNB-a Michael Faulend izvijestio je da prema inicijalnom uvidu Sberbanka Hrvatska nije izravno pogođena sankcijama od strane EU-a. No, tu su sankcije SAD-a, pod kojima se, po Faulendovim riječima, nalaze sve ruske financijske institucije, uključujući i Sberbanku u Hrvatskoj.

- Trebat će još malo vremena za iskristalizirati situaciju, koja banka jest, a koja nije u parametru sankcija. Međutim, inicijalni uvid kaže da prema sankcijama EU-a (Sberbanka Hrvatska) to nije, dok je u okviru sankcija SAD-a obuhvaćena tim mjerama, izjavio je Faulend.

Sberbank d.d. Hrvatska je kreditna institucija sa sjedištem u Hrvatskoj, a posluje u okviru grupacije Sberbank, jedne od najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu.

Zbog sankcija Rusiji od strane EU-a i SAD-a, brojni građani zabrinuti za svoje štedne uloge danas stoje u redovima pred poslovnicama Sberbanke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!