18:25 / 26.11.2018.

Autor: M.M./Hina

HNB: Od 1. studenog moguće uspoređivanje bankovnih naknada

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 1. studenog s pomoću aplikacije HNB-a te na internetskim stranicama potrošači mogu usporediti veći dio, odnosno 13 naknada koje im naplaćuju banke.
Hrvatska narodna banka (NHB) putem svoje internetske stranice i mobilne aplikacije mHNB građanima od 1. studenog omogućuje uspoređivanje bankovnih naknada za ključne platne usluge na tržištu kod svih hrvatskih banaka, istaknuto je na konferenciji za medije u HNB-u.

Kako je kazao guverner HNB-a Boris Vujčić, potrošači sada mogu usporediti najveći dio onoga što im banke naplaćuju, te tako utvrditi i eventualna odstupanja u cijenama određenih banaka, pa naposljetku i ići tamo gdje su naknade niže. Osim povećanja transparentnosti, to vodi i većoj konkurentnosti tržišta čime se jača i zaštita potrošača, poručio je guverner.

U podlozi regulative je Zakon o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu, sukladno kojem je HNB u svibnju donio odluke o najreprezentativnijim uslugama povezanima s računom za plaćanje, kao i onu koja obvezuje banke na dostavljanje podataka za usporedbu naknada usluga iz popisa najreprezentativnijih usluga.

Ukupno je 13 tih najčešćih odnosno najreprezentativnijih usluga, koje građane izlažu najvećem pojedinačnom ili ukupnom trošku, a odnose se primjerice na internetsko bankarstvo, troškove vođenja računa, trajni nalog, izravno terećenje, različite kreditne transfere, podizanje gotovog novca i sl.

Banke od sada moraju na identičan način nazivati te usluge, što potrošačima uvelike olakšava usporedbu.

Vujčić ističe da je cilj bio stvoriti jedinstveni proizvod, odnosno paket osnovnih usluga koje se koriste, a za koji sve banke moraju dati cijenu koja se može uspoređivati, s obzirom da je raniji problem bio što je svaka banka imala pakete koji su bili cjenovno neusporedivi.

Građani će ubuduće dobivati i izvješće o svim naknadama i kamatama koja im je banka obračunala u prethodnoj godini, a koje će biti mnogo detaljnije od onog koje se odnosi samo na najreprezentativnije usluge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!