HNB odbio zahtjev da se stavi odgoda na prodaju potrošačkih dugova

11.04.2023.

18:24

Autor: Hina/HRT/A.S.

Peđa Grbin i Sandra Benčić

Peđa Grbin i Sandra Benčić

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Hrvatska narodna banka je odbila zahtjev stranaka Možemo! i SDP da se stavi moratorij na prodaju potrošačkih dugova iz banaka prema agencijama za naplatu potraživanja do donošenja zakona kojim će se regulirati agencije i njihovo postupanje, izvijestile su te dvije stranke.

Kako su rekli na konferenciji za novinare nakon sastanka u HNB-u, Hrvatska narodna banka nije voljna mijenjati odluku o kupoprodaji plasmana na način da stavi moratorij na prodaju dugova građana iz banaka prema agencijama za naplatu potraživanja.

- Tražili smo da HNB stavi moratorij na takvu prodaju do trenutka donošenja zakona koji će regulirati postupanje agencija za naplatu potraživanja jer je za sada njihova djelatnost u potpunosti neregulirana, objasnila je Sandra Benčić (Možemo!).

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je istaknuo kako je HNB propustio priliku da nešto napravi u korist hrvatskih građana i potrošača.

- Oni koji će sada imati priliku su saborski zastupnici, kroz 30 dana steći će se uvjeti da u Hrvatskom saboru otvorimo raspravu o ovome. Pozvat ćemo sve saborske zastupnike da nam se pridruže, skupit ćemo 30 potpisa, raspravit ćemo, a onda i glasovati o ovome, kazao je. 

Benčić je rekla kako HNB smatra da nema dovoljno ni zakonskih ni drugih poluga za zaštitu potrošača u takvim slučajevima. Također, da je i veliki problem da agencije nisu regulirane, te da je moguće da potrošači dolaze u stvarno nepovoljniji položaj kada im dugovi prelaze u agencije.

Benčić: Zaštita potrošača im je najslabija karika

Istaknula je kako smatra da HNB ne shvaća jednako ozbiljno svoju obavezu o zaštiti potrošača kao što shvaća druge dvije - stabilnosti cijena i stabilnost financijskog tržišta.

- Od te tri funkcije koje HNB ima u društvu, zaštita potrošača im je najslabija karika u djelovanju te je vide na posljednjem mjestu. Smatram da se to mora mijenjati jer te sve tri funkcije moraju biti zadovoljene da bi monetarni financijski sustav u Hrvatskoj funkcionirao, rekla je Benčić.

- Mislim da HNB u nedovoljnoj mjeri svoju obavezu o zaštiti potrošača shvaća jednako ozbiljno kao što shvaća druge dvije a to je pitanje stabilnosti cijena i pitanje financijskog tržišta, dodala je. 

Grbin poziva sve zastupnike u Saboru 

Grbin je napomenuo kako će kroz mjesec dana njihov zahtjev pokazati tko se u Saboru brine o interesu građana. 

Onda će se vidjeti tko je od političara tu zbog građana i njihovih interesa, a tko je tu zbog banaka i onih koje je ministar Filipović prošli tjedan nazvao predatorima. Pozivaju na borbu protiv predatora, a u stvari protiv onih koji su stvarni predatori ne rade ništa, ustvrdio je Grbin.

- Pozvat ćemo sve zastupnike u Hrvatskom saboru da nam se pridruže, skupit ćemo 30 potpisa, raspravit, a onda i glasati o ovome. I onda ćemo vidjeti tko je od političara tu zbog građana i njihovih interesa, a tko je tu zbog banka i onih koje Filipović prošli tjedan nazvao 'predatorima', rekao je Grbin. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!