HNB poduzeo drugu deviznu intervenciju od početka ožujka

23.03.2022.

15:36

Autor: HRT/Hina

Hrvatska narodna banka

Hrvatska narodna banka

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) je intervenirala na deviznom tržištu po drugi put od početka ožujka, prodavši poslovnim bankama 144 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,567153 kuna za jedan euro, čime je iz domaćeg financijskog sustava 'isisala' 1,09 milijardi kuna.

To je druga devizna intervencija HNB-a od početka ožujka, a dolazi u vrijeme kada se na tržištu, po riječima analitičara, zamjećuje povećanja potražnja za devizama od strane korproativnog i bankarskog sektora.

Podsjetimo, 2. ožujka HNB je prodajom 171 milijun eura iz financijskog sustava "izvukao" 1,29 milijardi kuna. Prije toga, HNB je posljednji put proveo deviznu intervenciju sredinom lipnja 2021.

U međuvremenu, kuna je na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj u srijedu, u odnosu na tečajnicu od utorka, oslabila prema euru za neznatnih 0,009 posto.

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od četvrtka, iznosi 7,572093 kune.

Inače, u domaćem financijskom sustavu rekordna je likvidnost, koja se kreće oko 80 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!