HNB: Pooštravanje uvjeta financiranja za sada se ne prelijeva na kamate

20:35 / 08.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

HNB

HNB

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Inflacija potrošačkih cijena u travnju je ubrzala na 9,4 posto, ponajviše zbog rasta cijena energije i hrane, a pooštravanje uvjeta financiranja za sada se ne prelijeva na kamatne stope na kredite, ističu u srijedu iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta.


Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima i financijskoj stabilnosti, usvojio godišnje izvješće HNB-a za 2021. te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

- Rast realnog BDP-a znatno se ubrzao u prvom tromjesečju 2022., a raspoloživi statistički pokazatelji za početak drugog tromjesečja upućuju na neznatno slabiji intenzitet rasta u odnosu na početak godine, ističu iz središnje banke.

Dodaju kako je i rast zaposlenosti i nominalnih plaća također usporio u odnosu na početak godine.

- Inflacija potrošačkih cijena ubrzala se sa 7,3 posto u ožujku na 9,4 posto u travnju, ponajviše zbog rasta doprinosa energije i hrane, pri čemu je vidljiva sve veća rasprostranjenost rasta cijena po skupinama proizvoda i usluga, navodi se u priopćenju na internet stranicama HNB-a.

Kako nadalje ističu iz središnje banke, kratkoročni i dugoročni troškovi financiranja države nastavili su blago rasti i u svibnju, u skladu s kretanjima na globalnim financijskim tržištima.

- Pooštravanje uvjeta financiranja zasad se ne prelijeva na kamatne stope na kredite stanovništvu i poduzećima, koje su se u travnju blago smanjile, ističu iz HNB-a.

Po podacima koje iznose, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) nastavili su se ubrzavati na godišnjoj razini, s pet posto u ožujku na 6,5 posto u travnju, ponajprije zbog snažnog povećanja plasmana nefinancijskim poduzećima, a manjim dijelom i bržeg rasta plasmana stanovništvu.

-  Rast kreditne potražnje poduzeća vjerojatno je povezan s većim troškovima nabave uvoznih energenata i sirovina, kao i s nastojanjem poduzeća da zaduživanjem uz postojeće povoljne uvjete preduhitre očekivani porast troškova zaduživanja, navode iz središnje banke.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici dao suglasnost Nadzornom odboru Istarske kreditne banke Umag da Emanuela Vukadinović obavlja funkciju članice uprave te banke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!