13:46 / 22.11.2018.

Autor: D.M./HRT

HNB: Previše lako do gotovinskih kredita

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U posljednjih pet godina gotovinski krediti građanima ubrzano rastu - sa 37 posto u 2013. na gotovo 47 posto u ovoj godini. Međugodišnji rast dosegnuo je 11 posto.
Još jedno upozorenje dolazi iz Hrvatske narodne banke, a tiče se gotovinskih kredita čiji je značajan rast u posljednje vrijeme privukao pozornost stučnjaka središnje banke.

U posljednjih pet godina, pokazala je njihova analiza, gotovinski krediti građanima ubrzano rastu - sa 37 posto u 2013. na gotovo 47 posto u ovoj godini.

Međugodišnji rast dosegnuo je 11 posto. Ti su krediti postali nevjerojatno dostupni - pa se tako mogu dobiti bez dolaska u banku, putem internetskog forumulara, a isplaćuju se na račun često i kroz 30 minuta.

Ovisno o procjeni kreditne sposobnosti moguće je dobiti i do 300 tisuća kuna, na rok do 10 godina, osiguranja nema, a kamatne stope kreću se od 6 (6,17%) do 9 posto (8, 9%). Iz HNB-a poručuju kako će pratiti ovu grupu kredita, a ne isključuju ni mjere za suzbijanje rasta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!