HNB: Prvi put od svibnja 2020. interes za kratkoročnom likvidnošću banaka

28.02.2022.

18:24

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Po prvi put od svibnja 2020. iskazan je interes banaka za dodatnom likvidnošću putem redovite operacije Hrvatske narodne banke (HNB), odnosno jednotjednih kredita po kamatnoj stopi od 0,05 posto, pokazuju podaci središnje banke objavljeni u ponedjeljak.

Zadnji su put, naime, hrvatske banke iskazale interes za kratkoročnim sredstvima na aukciji održanoj 11. svibnja 2020.


Kako u domaćem financijskom sustavu vlada razdoblje vrlo visoke likvidnosti, koja se krajem prošloga tjedna kretala oko 80 milijardi kuna, banke otad nisu posezale za redovitom operacijom HNB-a.


Danas je, pak, HNB putem redovite operacije na otvorenom tržištu bankama plasirao 260 milijuna kuna na rok od tjedan dana, uz unaprijed utvrđenu kamatnu stopu od 0,05 posto.


Na redovitu tjednu aukciju pristigli su zahtjevi banaka u visini od 260 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 2. ožujka, a datum dospijeća idući tjedan 9. ožujka.


Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!