15:58 / 16.12.2019.

Autor: D.M./HRT

HNB: Rekordno niske kamate i iduće godine

Foto: ilustracija, Davor Javorović/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Javorović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bolji rezultati trebali bi slijediti zbog rasta u Njemačkoj i Italiji pa u središnjoj banci prognoziraju i veću potražnju za hrvatskim izvozom.
U HNB-u predviđaju da bi se razdoblje rekordno niskih kamatnih stopa u Europskoj uniji i Hrvatskoj moglo nastaviti i nakon 2020. godine. Predviđa se da će ove godine BDP rasti 3 posto, a za iduću je prognoza poboljšana s 2,6 na 2,8 posto.

Bolji rezultati trebali bi slijediti zbog rasta u Njemačkoj i Italiji pa u središnjoj banci prognoziraju i veću potražnju za hrvatskim izvozom. Pokretači rasta u Hrvatskoj su osobna potrošnja i investicije, ponajviše one financirane iz europskih fondova.

- Očekujemo i veću potražnju za našim izvozom i nešto veću stopu rasta, praktički stopa rasta bi trebala ostati na razini iz ove godine. Stopa rasta zaposlenosti bi trebala biti isto tako kontinuirano oko 2 posto, daljnje smanjenje stope nezaposlenosti ispod 6 posto, što su sve relativno dobre vijesti, kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

U takvom makroekonomskom okruženju HNB namjerava i dalje provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, podržavajući visoku likvidnost monetarnog sustava, uz istodobno održavanje nominalnog tečaja kune prema euru stabilnim.

Kada je riječ o fiskalnoj politici, HNB očekuje da bi nakon viška proračuna opće države u 2018. godini, u 2019. godini mogao biti ostvaren blagi manjak proračuna opće države u iznosu od 0,1 posto BDP-a, a za 2020. godinu predviđa se višak od 0,2 posto BDP-a.

Dug opće države, prema prognozi HNB-a, vjerojatno će se nastaviti smanjivati, u skladu s fiskalnim pravilima, očekuje HNB.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!