HNB: U rujnu snažan rast kredita poduzeća

31.10.2022.

14:32

Autor: HRT/V.G./Hina

HNB

HNB

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, u rujnu su u odnosu na kolovoz porasli za 2,8 milijardi kuna ili 1,1 posto na osnovi transakcija, dok je njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 10,7 posto, pri čemu iz HNB-a u komentaru mjesečnih kretanja izdvajaju snažan rast kredita poduzećima. 

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB) objavljenima u ponedjeljak, ukupni krediti, osim središnje države, u rujnu su iznosili 260 milijardi kuna, što je, na osnovu transakcija, 2,9 milijardi kuna ili 1,1 posto više nego u kolovozu, dok je na godišnjoj razini to porast za 24,4 milijarde kuna ili za 10,4 posto.

Analitičari središnje banke u komentaru monetarnih kretanja za rujan ističu kako se mjesečni rast plasmana u cijelosti odnosi na kredite koji su prevladavajuća stavka plasmana, pri čemu su snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima, za 2,7 milijardi kuna ili 2,7 posto.

Krediti nefinancijskim poduzećima su tako krajem rujna iznosili 101,6 milijardu kuna, a na godišnjoj razini su zabilježili skok od 17,9 milijardi kuna ili 21,4 posto.

Kao i tijekom nekoliko prethodnih mjeseci, napominju iz HNB-a, najveći iznosi kredita odnosili su se na poduzeća iz energetskog sektora.

Rast cijena energenata povećava potrebu tih poduzeća za obrtnim kapitalom potičući tako rast potražnje za kreditima", pojašnjavaju iz HNB-a, dodajući da se rast kredita poduzećima na godišnjoj razini osjetno ubrzao, na 21,4 posto, sa 17,2 posto u kolovozu.

Krediti stanovništvu blago su porasli u rujnu u odnosu na kolovoz, za 0,3 milijarde kuna, na 148,3 milijarde kuna, a njihova se godišnja stopa promjene samo neznatno usporila - na 5,5 posto, s 5,6 posto u kolovozu, navodi se u HNB-ovom komentaru.

Nadalje, nastavljen je rast stambenih kredita, za 0,4 milijarde kuna, na 73,3 milijarde kuna, dok su se gotovinski nenamjenski krediti smanjili za 0,1 milijardu kuna, na 54,2 milijarde kuna.

Pritom, na godišnjoj razini rast stambenih kredita zadržao se na 9,4 posto, dok se rast gotovinskih nenamjenskih kredita usporio s 3,8 na 3,1 posto.

Po podacima središnje banke, ukupni depoziti su u rujnu dosegnuli razinu od 408 milijardi kuna i bili su veći za 44,1 milijarde kuna u odnosu na isti mjesec 2021. godine, odnosno za 12,3 posto, na osnovi transakcija.

Pritom su depoziti kućanstava porasli u istom razdoblju za 22,8 milijarde kuna, odnosno za 9,5 posto, od čega je depozitni novac (novac na transakcijskim računima) porastao za 14,3 milijarde kuna, odnosno za 19 posto, priopćeno je iz HNB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!