18:18 / 11.01.2020.

Autor: HRT

Hoće li cijene taksi usluga u metropoli rasti?

-

-

Foto: - / -

U idućih šest mjeseci bit će još više onih koji se voze taksijem, zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Hoće li zbog toga taksisti podići cijene?
Sve je više onih koji nude taksi-usluge. Razlike u cijeni za istu relaciju mogu biti velike. Cijena starta nije jedinstvena, kao ni cijena za prijeđeni kilometar. Događa se da taksisti ne uključe taksimetar i ne izdaju račun. Bez obzira na to, sve je više onih koji se voze taksijem. U idućih šest mjeseci bit će ih i više zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Hoće li zbog toga taksisti podići cijene, odnosno naplaćivati svoje usluge ovisno o tome koga voze?

Vožnja taksijem uglavnom je isplativa i brza. Zato mnogi građani biraju taksi kao prijevozno sredstvo. Osim što je broj taksija porastao, i cijene su, u posljednjih deset godina, pristupačnije.

- Što se tiče Ubera, to je ok, a što se tiče taksija to je malo preskupo, kaže Petar.

- Pa ja idem uvijek s Radiotaxijem Zagreb, najbolji mi je, najpovoljniji. S drugima nisam išla iskreno, nekako sam na taj navikla i ima lijepo ime, Zagreb, kaže Mirjana.

- Ja se držim ZG taksija. Zašto? Jednostavno volim ZG taksi i držim se. Vi se sigurno sjećate vremena kad je taksi bio skup i nije baš svima bio prihvatljiv. A dobro što je veća konkurencija, to je bolje, ali ja se držim naših zagrebačkih, kaže Snježana.

- Ja koristim Uber uglavnom, u redu je, nemam prigovora. Zašto Uber? Zato što mi je jeftiniji, kaže Zoran.

Cijene prijevoza taksijem variraju. Različite su cijene starta, kilometra, neki naplaćuju čekanje ili minute provedene u vozilu. Svaki taksist za sebe kaže da je najisplativiji. Odlučili smo to provjeriti. Istom rutom prošli smo s četiri različita taksiprijevoznika. Od Nacionalne i sveučilišne knjižnice do stajališta taksija u Gajevoj ulici i natrag. Vozili su nas Uber, Cammeo, Radio taksi te jedan samostalni taksist. Cammeovu vozaču predstavili smo se kao stranci, no to nije utjecalo na cijenu.

Na kraju - za istu rutu različiti računi. Najjeftinija je bila vožnja Uberom, koja je stajala 15 kuna, a najskuplja ona sa samostalnim taksistom - 40 kuna. Cammeo nam je naplatio 18, Radio taksi 25 kuna.

Nismo slučajno odabrali baš tu rutu. NSK središte je hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, a centar je logično odredište. Iako će tijekom predsjedanja biti mnogo stranaca u gradu, to neće biti razlog za poskupljenje, kažu nam taksisti.

- Što se tiče naših građana, što se nas tiče mogu biti mirni jer je politika udruženja da za sada s obzirom na stanje na tržištu ne treba mijenjat cijene, istaknuo je Jozo Kovačević, predsjednik udruženja Radio taxi Zagreb.

- Ljudi koji dolaze em upoznaju našu zemlju em našu firmu koja će možda jednog dana voziti na ulicama njihovog grada. Što se tiče cijena, naše cijene su nepromjenjene i najpovoljnije kao što su bile i dosad u Zagrebu, istaknula je Nikolina Štignjedec, voditeljica odnosa s javnošću, Taxi Cammeo.

Hrvatsko predsjedanje Europskom unijom vladajući su označili kao velik događaj. Pripreme, posebno logističke, traju već mjesecima. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova napravilo je i akcijski plan pripreme i provedbe predsjedanja, kojim je predviđena i organizacija prijevoza putem javnog poziva.

- Koliko sam ja upućena od kolega koji su to radili, mi smo sve napravili što je bilo potrebno, što je Ministarstvo zahtjevalo da se učini, a povratne informacije još nemamo, rekla je Štignjedec.

- Dobili smo nekakav zahtjev da ponudimo svoju cijenu prijevoza od aerodroma do grada i obratno. Mi smo to učinili. Dalje informacija nemamo, jesmo li poslužili da budemo dodatni ponuđač da bi nekoga izabrali, ne znamo. Nemamo informaciju jesu li nekoga izabrali, rekao je Kovačević.

Ministarstvu smo poslali upit o čemu je točno riječ, no nisu nam odgovorili. Može se pretpostaviti da je organizacija prijevoza osmišljena radi ujednačavanja cijena zbog dolaska velikog broja europskih dužnosnika, a sigurno ni građani ne bi bili zadovoljni poskupljenjem usluga taksiprijevoznika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!