Hoće li korona ugasiti mnoge obrte?

26.11.2020.

16:55

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/HRT

default error photo
Dok se proizvodnja donekle još nosi s izazovima ove pandemije, uslužne djelatnosti su na koljenima, osobito one vezane uz turizam.
Korona kriza srezala je promet i međimurskim tvrtkama. I dok se proizvodnja donekle još nosi s izazovima ove pandemije, uslužne djelatnosti su na koljenima, osobito one vezane uz turizam. Troškovi su veliki, dugovi rastu, i mnogi ne vide izlaz već - ključ u bravu.

Obitelj Horvat iz Novog Sela Rok četvrt stoljeća bavi se povremenim prijevozom turista diljem Europe. Umjesto proslave jubileja, razmišljaju o zatvaranju obrta.

-  S ovim sam autobusom prošle godine napravio 110.000 km, ove godine niti 2.000, govori Mirko Horvat, vlasnik obrta.

Od šest zaposlenih, ostali su samo on i supruga. Banke nemaju nikakvog razumijevanja, kažu Horvatovi, a jedina im je pomoć državna potpora za očuvanje radnih mjesta od četiri tisuće kuna.. Iako ne rade, za otplatu kredita, osiguranje autobusa, pristojbe i doprinose, na mjesec im trebaju deseci tisuća kuna.

- Za te nekakve namete od države nije bilo nikakvog razumijevanja. Samo traže odluku Stožera o zatvaranju, a mi to nemamo, ali nemamo ni koga prevoziti. Zapravo, ne vidimo izlaz iz te situacije, jer iz mjeseca u mjesec dugovi sve više rastu, rekla je Nikolina Horvat.

Korona kriza srezala je promet i međimurskoj tvrtki koja proizvodi madrace i krevete za nemalih 60%. I oni koriste potporu za očuvanje radnih mjesta pa nitko od 160 zaposlenih nije otpušten, a nije bilo ni smanjivanja plaća.

- U pregovoru smo sa švicarskom firmom koja ima lanac trgovina. Koristili smo mjere države ali moramo još koristiti jednu mjeru skraćenog radnog vremena, rekla je Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke "Bernarda".

Državne potpore za očuvanje radnih mjesta očuvale su i mali čakovečki obrt specijaliziran za cvjećarske usluge.

- Budući da je bilo puno otkazanih i premještenih vjenčanja, gdje nam je najveći pad prometa, potpora nam je puno značila, rekla je Štefanija Perko, vlasnica cvjećarnice.

Potpore za očuvanje radnih mjesta po novome mogu dobiti stočari, ratari, povremeni prijevoznici, mikropoduzetnici. Zavod za zapošljavanje zaprimio je 200.000 zahtjeva, a poslodavcima je dosad isplaćeno više od 7 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!