Hoće li kulen postati hrana isključivo za one dubljeg džepa?

14.08.2023.

19:52

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/HRT

Proizvođači najavljuju znatno poskupljenja kulena. Navode više razloga: inflaciju, rast troškova proizvodnje, afričku svinjsku kugu i nevrijeme koja je poharalo nasade začinske paprike u Baranji. Zbog svega toga mogao bi kulen postati hrana isključivo bogatih.

Višestruko nagrađivati kulen Zvonka Barića dozrijeva. Kad bude spreman za prodaju, bit će skuplji nego lani. Majstor kulena već sada prognozira poskupljenje od najmanje 20%. No hoće li na tome stati s obzirom na to da bolest još hara slavonskim farmama svinja?

- Ne d'o Bog da se proširi dalje ta kuga, onda ćemo ostati i bez sirovine, što je još veće zlo, jer takvu sirovinu od koje ja proizvodim kulen ne mogu kupiti na tržištu, rekao je Barić, majstor kulena.

A kulena bez paprike nema. Nakon katastrofalne tuče, istaknuta uzgajivačica začinske paprike morat će razočarati višegodišnje kupce. Više od polovine nasada uništeno je. Kreće ispočetka.

- Prije moramo kupiti plastenike, jer je led i to potukao. I gubim nadu da će sada išta biti. Ako to nastavi ovako vrijeme, vrućine, ne znam, rekla je Margita Majerhof iz Luga.

Neki kompromis morat će se pronaći jer bude li cijena previsoka, ništa se neće prodati.

- Ne znam koliko će ljudi moći dizati cijene, nemoguće je ići do nebesa. Ljudi su financijski opterećeni tom velikom inflacijom. Još imamo 2 mjeseca do kraja, mjesec dana do berbe, dva mjeseca do kraja sezone s paprikom, vidjet ćemo, rekao je Jožef Kelemen iz Luga.

A velika neizvjesnost plaši sve. Kulen postaje privilegij onih dubljeg džepa. Govori se već o 50 eura za kilogram vrhunskog kulena, koliko košta onaj koji nastaje u Kući baranjskog kulena.

- Neće si moći baš svi priuštiti kulen, s obzirom na cijenu kulena, rekao je Dejan Šarošković, proizvođač kulena.

Da ga ima više, možda i ne bi toliko poskupio. No sad će se kulen prodavati kao zlato - kaže nagrađivani majstor. Tražen je i prepoznat proizvod, a nema ga dovoljno.

- Kulen je nešto što je za mene svetinja, kao proizvod koji je jedinstven za naš kraj, za našu državu jer ne radi ga nitko u svijetu na taj način, tako kvalitetno i mislim da imamo privilegiju da ga možemo kušati, dodao je Barić.

Privilegij bez kojeg bi mogli ostati mnogi. Pa će pohrliti u trgovačke centre i kupiti one jeftinije, nastale industrijski. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!