16:29 / 11.11.2018.

Autor: E.L.S./S.N./HRT

Hoće li povećanje proračuna riješiti probleme u poljoprivredi?

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz jače subvencioniranje poljoprivrede, od države se očekuje i snažniju zaštitu domaćeg proizvoda, i to putem zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji još nije dao očekivane učinke.
Jedan od najvećih dobitnika sredstava iz državnog proračuna za iduću godinu - čiji je prijedlog Vlada ovoga tjedna uputila u Sabor - jest Ministarstvo poljoprivrede. 2019. godine na raspolaganju će imati više od 7 milijardi 700 milijuna kuna - oko 472 milijuna više nego ove godine.

Iznos subvencija odnosno izravnih plaćanja, kako se to službeno naziva - povećava se za 74 milijuna kuna. Ono što poljoprivrednike najviše veseli jest rast iznosa za predujam potpore - za čak 180 milijuna kuna. Zahvaljujući tomu - isplata predujma počet će već idućeg tjedna.

Sušna i topla jesen otežala je sjetvu ozimih kultura. Zbog slabog nicanja, bit će presijavanja, a time i većih troškova. Predujam potpora ratarima će zato dobro doći. Kako je proračun za poljoprivredu veći 500-tinjak milijuna kuna od prošlogodišnjeg i za avanse će biti čak 180 milijuna kuna više. Ukupno za iduću godinu - više od milijardu i 100 milijuna kuna samo za predujmove u sjetvi.

Udruga obiteljskih gospodarstava 'Život' pozdravlja svako povećanje izdavanja iz proračuna za sektor poljoprivrede. Uz uvjet da se tim novcem ojača konkurentnost 160 tisuća obiteljskih gospodarstava na hrvatskom selu i omogući im se ravnopravniji položaj u odnosu na poljoprivrednike u ostalim dijelovima Unije. Dodatno bi ih u tom smislu ojačati trebalo i najavljeno smanjenje PDV-a na hranu, i to one ključne proizvode poput voća, povrća, mesa, jaja.

Cijene bi trebale pasti, tu bi trebali dobiti najviše potrošači, a kroz povećanu potrošnju bi trebali to osjetiti i mali proizvođači, izjavio je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

A upravo mali proizvođači spremni su i pojeftiniti svoje proizvode, ako im to povećava prodaju i plasman. Primjerice, ako je salata 5 kuna komad, recimo 4 kune za mušteriju i to je automatski jeftinije za 1 kunu.

A Dragan Kovačević iz HGK-a se nada da će veliki trgovački lanci sniziti cijene u rasponu od 9 do 10 posto kako bi se domino efektom to trebalo preliti i na ostale trgovce.

Uz jače subvencioniranje poljoprivrede, od države očekuju i snažniju zaštitu domaćeg proizvoda, i to putem zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji još nije dao očekivane učinke.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a da je gotovo pola milijarde kuna više iz proračuna za 2019. za njegovo ministarstvo prvenstveno rezultat boljeg povlačenja novca iz europskih fondova. "Na godišnjoj razini to je 65 milijuna kuna više za posebne potpore stočarima - za uzgoj i kupnju junica, dobrobit životinja i niz drugih stvari kojima se želi pomoći stočarima", rekao je Tolušić.  Time se poljoprivrednicima pomaže da budu konkurentniji.

"Za sektor mljekarstva s Europskom komisijom dogovoren je poseban program "težak" gotovo 200 milijuna kuna u iduće tri godine. Stočari su prvi na listi za dodjelu poljoprivrednog zemljišta. Politika se mora promijeniti jer je stočarstvo kraljica poljoprivredne proizvodnje i ova će Vlada učiniti sve da naše stočarstvo ide u boljem smjeru", naglasio je ministar. "Ja sam prvi protiv uvoza, ali ga ne možemo zabraniti. Mislim da moramo podignuti i svijest potrošača o kvaliteti i konkurentnosti hrvatskih proivoda. Ja sa za to da hrvatski poljoprivrednik kvalitetno živi od svog rada. U tome će sigurno pomoći smanjenje PDV-a na hranu, pa i cijela porezna reforma", kazao je Tolušić.

Od konferencije Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna, koja u ponedjeljak počinje u Dubrovniku, očekuje da će donijeti koristi Hrvatskoj. "To je komisija koja donosi kvote za uzgoj i izlov tune i očekujem da će one biti veće za Hrvatsku od iduće godine", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!