18:43 / 01.10.2020.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Hoće li Vlada i BAT postići dogovor?

-

-

Foto: - / -

U općini Kanfanar već mjesecima čekaju da se pregovori Vlade i BAT-a "razbistre" je odlazak proizvodnje za ovaj bi kraj bio težak udarac.
U ponoć je istekao moratorij od pet godina, koliko se British American Tobacco obvezao da, nakon kupnje Tvornice duhana Rovinj, neće napustiti Hrvatsku bez plaćanja penala. Nagađanja da će BAT otići iz Hrvatske traju već nekoliko mjeseci i od tada se čeka hoće li se postići dogovor s Vladom te zadržati proizvodnja i radna mjesta u Kanfanaru.

U općini Kanfanar već mjesecima čekaju da se pregovori Vlade i BAT-a "razbistre" je odlazak proizvodnje za ovaj bi kraj bio težak udarac.

- I imao brojne negativne posljedice ne samo na općinu Kanfanar nego i na šire područje Rovinštinje pa možemo slobodno reći i cijele Istre jer ugrožavanje egzistencije građana je nešto najgore što se može desit, rekao je načelnik općine Kanfanar Sandro Jurman.

- To bi značilo 500 radnjih mjesta direktno u Kanfanaru, 1600 na području cijele Hrvatske jer znamo da se u Podravini i Slavoniji ima 500 OPG-ova koji proizvode duhan i to bi bio veliki udarac za hrvatsko gospodarstvo, istaknuo je saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić.

Uprava BAT-a ponavlja da stalno rade na evaluaciji proizvodnih lokacija te da traže pozitivna poslovna okruženja. Danas su još suzdržaniji.

- Uprava BAT-a ne želi više ništa dodatno komentirati, stoji u priopćenju BAT-a.

U pregovorima se najviše spominju neočekivane promjene trošarina i jednako oporezivanje za sve tržišne igrače. Premijer poručuje da očekuje dogovor.

- Mislim da je ključno da u razgovorima koje vodi potpredsjednik Vlade ministar financija i BAT-a i drugi akteri na hrvatskom tržištu postignu jedan globalni dogovor o tome kakakv trošarinski kalendar možemo očekivati u budućnosti i da naravno zadržimo radna mjesta bilo u Istri bilo u Virovitičko-podravskoj županiji to je okvir. Ja očekujem tu fleksibilnost sa svih strana, dodao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Da su razgovori u tijeku, potvrdio je i ministar financija, koji poručuje da se prema svi investitorima jednako odnose te da se država ne može miješati u tržišne odnose među konkurentima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!