18:14 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Hoće li zbog direktive EU-a 75 tisuća hrvatskih kućanstava mijenjati bojlere?

-

-

Foto: - / -

Direktivom EK propisano je da se svi postojeći fasadni plinski bojleri moraju zamijeniti kondenzacijskima.
Novi troškovi prijete 75 tisuća kućanstava. Direktivom Europske komisije propisano je da se svi postojeći fasadni plinski bojleri moraju zamijeniti kondenzacijskima. Pritom je najveći problem u zgradama, jer se osim bojlera moraju zamijeniti i sve ostale instalacije od dimnjaka do cijevi. I to moraju učiniti svi jer u protivnom sustav neće raditi. Ukupni troškovi za potrošače mogli bi dosegnuti čak dvije milijarde kuna. 

Direktivom Europske unije zabranjena je ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih. Razlog je jednostavan, oni su najsigurniji. No način ugradnje nije ni jednostavan, a ni jeftin.

Da bi ugradili kondezacijski bojler, stanari moraju sanirati dimnjak jer postojeći nisu otporni na vlagu i urušili bi se. Uz to, drugi je problem da bi svi korisnici na toj vertikali trebali zamijeniti svoje bojlere. Svaki bi stanar pritom morao platiti od 15 do 20 tisuća kuna, što je, poručuju stručnjaci, neprovedivo. 

O svemu se oglasilo i Ministarstvo gospodarstva. Ispravni bojleri ne moraju se zamjenjivati, poručuju. Ali dotrajali se moraju zamijeniti u skladu s propisima Unije. "Novi kondenzacijski bojleri mogu se ugrađivati u postojeće dimovodne sustave, uz manje izmjene na samim dimovodnim sustavima. Napominjemo da ne postoji obveza zamjene ostalih bojlera priključenih na tu vertikalu", navode iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Stručnjaci apeliraju da Ministarstvo omogući iznimke u slučaju višestambenih zgrada. U protivnom, kažu, ovo bi mogla postati nova "afera razdjelnici".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!