16:36 / 23.08.2018.

Autor: S.B./I.H./HRT

Hoćemo li legalizirati uzgoj industrijske konoplje?

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovih je dana izrađen novi prijedlog Zakona o opojnim drogama, koji bi se u rujnu trebao naći na saborskim stolovima.
Industrijska konoplja, ona od koje smo nekad izrađivali odjeću i posteljinu, danas u Hrvatskoj potpada pod Zakon o opojnim drogama. Zbog toga je broj proizvođača te biljke neprekidno u padu. Godine 2015. bilo ih je više od 180, a danas ih je ostalo samo 80-ak.

Biljku koja se koristi u tekstilnoj, građevinskoj, kozmetičkoj industriji te proizvodnji papira, i od koje se može proizvesti čak 25.000 proizvoda, kod nas je dopušteno koristiti jedino u prehrambene svrhe. Ostatak valja uništiti, zaorati.

Sada biljka koja sadrži manje od 0,2% THC-a potpada pod Zakon o opojnim drogama. I već se godinama čeka da se nešto u tom smislu promijeni.

Konoplja se ne tiče samo Ministarstva poljoprivrede i zdravlja, nego se tiče i nekih drugih ministarstava, kao što je Ministarstvo financija, unutarnjih poslova, itd., kazao je Gordan Masnjak iz udruge Konoplja.

I dalje bez uzgoja konoplje u medicinske svrhe

Godine 2015., upravo su ministarstva financija i unutarnjih poslova zaustavila mogućnost da industrijska konoplja izgubi status narkotika. Ovih je dana izrađen novi prijedlog Zakona o opojnim drogama, koji bi se u rujnu trebao naći na saborskim stolovima. O njemu ovisi sudbina te poljoprivredne kulture u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!