14:25 / 27.04.2019.

Autor: Hrvoje Šimunović/I.H./HRT

Hoćemo li zbog pomora pčela ostati bez domaćeg meda?

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Mnogi se pčelari zato pitaju zašto uvozimo med kada ga se u Hrvatskoj godišnje proizvede između 7 i 10.000 tona. To je, ističu, više nego dovoljno za vlastite potrebe jer godišnje trošimo oko 5,5 tisuća tona meda.
Pčelare je uznemirila vijesti da je zamijećen pomor pčela, a stručnjaci ocjenjuju da su uzroci - proljeće, koje je uranilo, i visoke temperature - pa pčele misle da je vrijeme za oprašivanje i skupljanje meda. Dio stručnjaka sumnja da je uzrok pomora prekomjerna uporaba pesticida, od kojih su neki u Hrvatskoj zabranjeni.

Na glavnoj osječkoj tržnici najtraženiji je cvjetni med, a staklenka od 920 g stoji 35 kuna. Usprkos nekim prijavljenim slučajevima pomora pčela cijene su, kažu pčelari stabilne, te ne vide razlog zbog kojeg bi ove godine moglo doći do nestašice pojedinih vrsta meda.

Osječki pčelari med prodaju uz obveznu kratku edukaciju kupaca o tome kako razlikovati domaći od krivotvorenoga meda. Upozoravaju da je krivotvoreni med čest na policama trgovačkih lanaca, a ljudi ga kažu, kupuju jer su u žurbi i često nemaju osnovne spoznaje o pčelinjim proizvodima, pa i onu da pravi med kristalizira.

Članovi najstarije osječke pčelarske udruge ponosni su na dugu tradiciju proizvodnje meda na ovim prostorima, a mnogi se tim poslom bave i duže od 50 godina. Najviše je malih proizvođača, no ima i onih koji gospodare s preko stotinu košnica, a godišnje proizvedu između tri i pet tona mednih proizvoda.

Poručuju da se kupnjom domaćeg meda ponajprije odaje priznanje proizvođačima za veliki posao koji obavljaju tijekom cijele godine.

Mnogi se pčelari zato pitaju zašto uvozimo med kada ga se u Hrvatskoj godišnje proizvede između 7 i 10.000 tona. To je, ističu, više nego dovoljno za vlastite potrebe jer godišnje trošimo oko 5,5 tisuća tona meda.

Pozdravljaju projekt uvođenja nacionalne staklenke za med što ga je prošle godine pokrenuo Hrvatski pčelarski savez. Tako bi se, nadaju se, moglo utjecati na smanjenje uvoza pčelarskih proizvoda i zaštitu domaće proizvodnje meda. No, upozoravaju, neke stvari još nisu posve jasne.

Kako bilo, na kupcima je da biraju pčelinje proizvode registriranih proizvođača kako bi bili sigurni da jedu med proizveden u hrvatskim pčelinjacima.
Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!