13:08 / 23.10.2019.

Autor: V.K./Hina

Horvat: Austrijski investitori su dobrodošli

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sastao s ministricom digitalnih i ekonomskih poslova Republike Austrije Elisabeth Udolf-Strobl, s kojom je razgovarao o zajedničkoj industrijskoj politici.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sastao s ministricom digitalnih i ekonomskih poslova Republike Austrije Elisabeth Udolf-Strobl, s kojom je razgovarao o zajedničkoj industrijskoj politici, dualnom obrazovanju, digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji te daljnjem jačanju gospodarske suradnje dvije zemlje.

Horvat je nakon sastanka izjavio kako želi dobrodošlicu u Hrvatsku svim austrijski investitorima, te kako je jedan takva investicija u punoj pripremi - austrijsko-kineski kapital želi investirati na prostor Hrvatske i želi otvoriti industriju prateće aviondustrije (gradnja tvornice za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione u poduzetničkoj zoni Jakovlje tvrtke FACC).

Hrvatska je spremna za prvu sljedeću novu, veliku investiciju, bez obzira u koju industriju, kazao je Horvat.

Naveo je i kako je u ovoj godini u poduzetničku infrastrukturu investirano gotovo 600 milijuna kuna, gradi se i 50 gospodarskih oaza unutar kojih će se izgraditi sva potrebna infrastruktura za prvu sljedeću investiciju, umanjuju se porezna opterećenja za poduzetnike i pri završetku je izmjena i dopuna novog zakonodavnog okvira kojim se želi potaknuti svaki investitor koji dolazi u Hrvatsku.

Podsjećajući kako je početkom tjedna u Hrvatskoj bilo gospodarsko izaslanstvo Njemačke te kako je Austrija najveći investitor u Hrvatsku i četvrti vanjskotrgovinski partner, Horvat je poručio "kako je potrebno vratiti povjerenje austrijskih i njemačkih investitora, predstaviti im konkurentno, poticajno okruženje i uvjeriti ih da su njihove investicije štićene kao i u bilo kojoj europskoj zemlji".

Teme današnjeg sastanka, a to su puna primjena sustava dualnog obrazovanja i uključivanje poduzetnika u stvaranje kvalitetne radne snage, digitalizacija i digitalna transformacija, zajednička industrijska politika i razvoj umjetne inteligencije, zaštita tržišnog natjecanja, novi poticajni okvir za poduzetnike, turizam su prioriteti koje će Hrvatska prezentirati Europi i europskim zemljama u vrijeme predsjedanja Vijećem EU, rekao je Horvat.

Istaknuo je i važnost europskih fondova koji, kako je kazao, mogu biti i za hrvatske i za austrijske poduzetnike generator novog investicijskog ciklusa te veliki doprinos većem gospodarskom rastu.

Udolf-Strobl je istaknula važnost suradnje u području industrijske politike, odnosno kako je potrebno ojačati industriju na način da će ona biti važno uporište gospodarstva.

Jedna od važnih tema je i poticanje konkurentnosti odnosno stvaranje konkurentnog ozračja, kazala je.

- Za obje naše zemlje karakteristično je da su mala i srednja poduzeća oslonac na kojem počiva naše gospodarstvo. Stoga je potrebno naći nova rješenja za našu industriju, moramo pronaći nove metode i pristupe kako bismo iskoristili sve šanse koje nudi digitalizacija, istaknula je Udolf-Strobl.

Na novinarski upit o odlasku radne snage iz Hrvatske, Horvat je rekao kako su ekonomske migracije legalne, dio su hrvatske realnosti no kako je cilj Hrvatsku pretvoriti u poželjnu investicijsku destinaciju čime će se otvoriti i kvalitetna radna mjesta i samim time smanjit će se odljev ljudi.

Udolf-Strobl  je kazala kako Austriji nedostaje stručna radna snaga osobito iz područja IT-a te kako to pokušava riješiti kroz prilagodbu obrazovnog sustava potrebama tržišta ali i privlačenjem radne snage iz drugih zemalja.

Složila se s Horvatom da su uvijek postojale ekonomske migracije no ne vidi to kao problem nego kao šansu za upoznavanje druge kulture, novih ljudi te priliku za nova znanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!