15:56 / 08.05.2019.

Autor: T.V./Hina

Horvat: Državni inspektorat neće biti represivni aparat

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat poduzetnicima je poručio i da Državni inspektorat "neće biti represivni aparat", ali da će za "one koji budu sustavno radili greške te lažima i prijevarama rušili konkurentnost, kazne biti velike".
Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je na susretu s poduzetnicima u organizaciji HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, da u Hrvatskoj ima puno kvalitetnih ulagačkih ideja i projekata te da su za njihovu realizaciju dobrodošli i investitori izvan Europe.

- Danas se više nitko ne usudi reći da u Hrvatskoj nema kvalitetnih projekata, rekao je Horvat i iznio da je vrijednost inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus veća od 5,5 milijardi kuna. Imamo toliko kvalitetnih projekata da nam nije dovoljan novac iz strukturnih fondova (EU-a) i nacionalnog proračuna, već smo u financiranje pozvali poslovni sektor unutar i izvan Europe, rekao je Horvat.

- Ne trebamo se bojati ruskog, kineskog, izraelskog ili američkog kapitala, ako se te inovativne ideje pretvore u kvalitetne projekte ovdje u Hrvatskoj, dodao je.

Poduzetnicima je poručio i da Državni inspektorat "neće biti represivni aparat", ali da će za "one koji budu sustavno radili greške te lažima i prijevarama rušili konkurentnost, kazne biti velike". Odgovarajući na pitanja poduzetnika, Horvat je rekao da se radi na daljnjem uklanjanju administrativnih zapreka i neporeznih nameta.

Na pitanje postoji li tim koji bi prevenirao eventualni novi "slučaj Agrokor" ili "slučaj Uljanik", Horvat je odgovorio da takvog tima nema, ali da se školuju ljudi koji će steći znanja uz pomoć kojih će prepoznati poduzeća s poteškoćama.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je rekao da će vrijeme ispred nas obilježiti pitanja održivog razvoja, digitalizacije, robotike i umjetne inteligencije.

- Promjene su izazov, no istovremeno i prilika, kazao je Majetić. Kao primjer iskorištenih prilika, posebice u području digitalne industrije, naveo je Rimac automobile i Infobip.

Naglasio je kako je u tome važna uloga države koja treba definirati povoljno zakonodavno okruženje, uklanjati administrativne barijere itd. Rekao je i kako zakon o radu treba prilagoditi vremenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!