Horvat: Fina će predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u 3. maju

27.12.2018.

13:56

Autor: Hina/HRT

default error photo
Odgovarajući na upit novinara ispred Banskih dvora, Horvat je ustvrdio da uvjeti za pokretanje stečaja u Uljanik grupi ne postoje, ali da su oni nastupili u 3. maju.
Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti predat će zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u brodogradilištu 3. maj, moguće već i tijekom današnjeg dana. Rekao je to ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodavši i da je Ministarstvo poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa u potrazi za strateškim investitorom Uljanik grupe.

Odgovarajući na upit novinara ispred Banskih dvora, Horvat je ustvrdio da uvjeti za pokretanje stečaja u Uljanik grupi ne postoje, ali da su oni nastupili u 3. maju.

- Po svojoj službenoj dužnosti, koliko imam informaciju, Fina će pokrenuti stečajni postupak, izjavio je Horvat.

Dodao je i da ga veseli da je danas otvoren virtualni data room. Uljanik je naime zbog interesa investitora izmijenio radno vrijeme data rooma. U četvrtak je putem Zagrebačke burze izvijestio o promjeni radnoga vremena sobe za pregled podataka (engl. data room) i provođenja dubinske analize, a te promjene u Uljaniku objašnjavaju interesom potencijalnih investitora.Data room se nalazi u Uljanikovoj upravnoj zgradi, na adresi Flaciusova 1, Pula.

Uljanik je prošli tjedan raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara, te odlučio ponovno pokrenuti proces traženja i slanja poziva investitorima spremnima uložiti u restrukturiranje.

Pozvao je zainteresirane ulagače za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju.

- Mi ćemo dati priliku do 16. siječnja svima onim kojima smo poslali pozivna pisma da pogledaju i prikupe sve potrebne, relevantne informacije te očekujem da ćemo do kraja prvog mjeseca imati odgovorne i financijski vrlo korektne ponude i za Uljanik i za 3. maj, kazao je Horvat.

Na upit kada bi se pokrenuo stečaj u brodogradilištu 3. maj, Horvat je rekao "možda čak tijekom današnjeg dana". Kako je istaknuo, stečajni uvjeti su se stvorili, teče rok od osam dana i u tih osam dana Fina će sigurno odreagirati.

O Končaru: "Sinergija se nije dogodila"

Osvrnuvši se na plan restrukturiranja Uljanik grupe i kakva će biti sudbina 3. maja, koji je dio te grupacije a za koji će biti pokrenut stečajni postupak, Horvat je rekao da su i nova i stara uprava Uljanik grupe bile vrlo strpljive, čekajući da se izradi kvalitetni program restrukturiranja. Dosta toga očekivale su i od strateškog partnera Danka Končara, no sinergija se nije dogodila te se više nema što čekati, ustvrdio je.

- Mislim da treba ne samo odabrati drugog partnera, već pronaći onog partnera koji će financijski moći pratiti restrukturiranje, izjavio je Horvat.

Do sada se, kako je rekao, nitko nije prijavio za data room, no Ministarstvo gospodarstva je poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa i ovih dana se očekuju reakcije. Kako je rekao, riječ je o Fincantieriju i DIV Grupi koji zajedno nastupaju, potom o Damenu i IHC-u, koji zajedno nastupaju, o ukrajinskom Smart Holdingu, a ovih dana stigle su i reakcije kineskih brodogradilišta pa u Ministarstvu očekuju i njihov interes.

Marić o jamstvimaKomentirajući informaciju da bi Fina mogla tražiti stečaj 3.maja, a Vlada je dala jamstva, ministar financija Zdravko Marić rekao je kako može samo komentirati dio o jamstvima.

-  Mi smo dosad već platili jedan određeni dio, kako je i bilo najavljivano. Dosta je vremena prošlo otkako sam dao preliminarnu procjenu koliko bi nas to sve skupa ove godine moglo stajati, to je oko dvije milijarde i 600 ili dvije milijarde 700 milijuna kuna za ovu godinu.

Marić napominje i kako nije pitanje samo plaće, nego i obračuna.

- Mi računamo onaj najgori scenarij, a to je da nam Eurostat, kao i Hrvatski statistički ured praktički sve to ove godine obračunaju. Iz tog razloga mi u ovom trenutku ne možemo još izlaziti s procjenom konačnog rezultata za ovu godinu. Hipotetski, da nije bilo Uljanika već prije nekog vremena bih mogao reći da je ostvaren suficit i ove godine. No s obzirom na ove okolnosti s Uljanikom do daljnjega još ne možemo u potpunosti znati jer ne ovisi samo o nama, rekao je Marić.

Na pitanje jesu li za ta jamstva predviđena sredstva u ovogodišnjem proračunu, odgovorio je:

-  Mi smo za ovu godinu u okviru rebalansa morali predvidjeti ta sredstva, a za iduću godinu onaj preostali dio. No ponavljam još jednom - to je izvanredna okolnost na koju se ranije nije računalo. Ona je bila vidljiva i poznata tek u drugoj polovici godine.

Važno je, dodao je, da porezni obveznici znaju da su javne financije stabilne. Najavio je daljnji pad javnog duga.

- Za kraj ove godine mi procjenjujemo da će javni dug biti smanjen na razinu oko 74,6 posto BDP-a. Stvari mogu biti samo bolje, ali mi u pravilu uzimamo najgori mogući scenarij.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!