16:50 / 01.06.2019.

Autor: HRT

Horvat: Gospodarski rast induciran novom investicijskom politikom

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako je gospodarski rast od 3,9 posto induciran novom investicijskom politikom, a ustvrdio je i kako je moguć rast BDP-a od pet posto.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako je gospodarski rast od 3,9 posto induciran novom investicijskom politikom, a ustvrdio je i kako je moguć rast BDP-a od pet posto.

Horvat
je to rekao u Prelogu u kojem je njegovo ministarstvo organiziralo događanje "Sve na jednom mjestu", nastavak ciklusa informiranja građana, poduzetnika i javne uprave o njihovim pravima na unutarnjem tržištu, a održan je i briefing za gospodarstvenike "Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU". Sada kada su se dogodili malo veći investicijski ciklusi i u sinergiji s realnim sektorom došlo je do ovakvog rasta, kazao je Horvat te dodao kako smo se približili iznosu investicija od gotovo 40 milijardi kuna. Horvat je rekao i kako je moguć rast BDP-a od 5 posto.

- Treba samo iskoristiti onu alokaciju koju nam nude fondovi Europske unije od 10,7 milijardi eura koliko nam se nudi i krajem 2020. Moguće je dostići rast od 5 posto, izjavio je Horvat.

Kada uspijemo osigurati da nam prosječna plaća bude na razini neto tisuću eura i da nam razlika u cijeni rada između onog što radnik dobiva, neto, i onoga koliko taj radnik poduzetnika košta, bruto 2, bude što je manje moguća, tada ćemo imati priliku razgovarati o najjačoj demografskoj mjeri kvalitetnom radnom mjestu i dobroj plaći, rekao je Horvat te dodao da se, zbog tih razloga, iz Preloga u proteklih pet godina nitko nije iselio.

U sklopu događanja Sve na jednom mjestu i briefinga za gospodarstvenike Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU u Prelogu su stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavili mogućnosti različitih instrumenata unutarnjega tržišta koji su besplatni i na usluzi građanima i poduzetnicima te povezani s javnom upravom. Građanima su dane informacije o potrošačkim pravima, a poduzetnici su informirani o slobodnijem prekograničnom pristupu tržištu usluga u nizu djelatnosti, stavljanju proizvoda na tržišta drugih država članica EU-a, sprečavanju prepreka za proizvode te pružanja usluga informacijskog društva i digitalnom gospodarstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!