13:57 / 05.01.2021.

Autor: M.Š./HRT

Horvat: Graditi tako da se ne ponove greške iz povijesti

-

-

Foto: - / -

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat sastao se s hrvatskim proizvođačima koji se mogu uključiti u izradu montažnih objekata.
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat sastao se s hrvatskim proizvođačima koji se mogu uključiti u izradu montažnih objekata koji bi bili rješenje na prostoru koji je bio pogođen razornim potresom početkom prošloga tjedna. Razgovaralo se o privremenom smještaju, ali i trajnim objektima koji bi se gradili u obnovi potresom pogođenih područja.  

➡️ Saniranje posljedica potresa - iz minute u minutu

Ministar Darko Horvat rekao je da gotovo 20 tisuća prijavljenih objekata za pregled, a da je od njih gotovo 6.500 ili 7 tisuća za koje je prvotna procjena napravljena.

- Arhitekti, građevinari, seizmolozi, proizvođači opreme te građevinska operativa, svi u jednoj prostoriji nakon dugo vremena. Čuli smo ovdje četiri skupa ideja. Jedna je ideja je klasični oblik gradnje, drugi je montažni, ali koji može biti betonske, čelično-rešetkaste i drvene konstrukcije. To se radi o trajnim rješenjima. Danas je, kao jedna nada, iznjedreno s ovoga sastanka, kada bismo kapacitet svih ovih tehnologija stavili na stol, mi bismo za otprilike dvije godine obnovili tri tisuće kuća, ističe.

Dodaje da se razgovara o dva koncepta, urbanom vezano uz Zagreb i drugi koji je gotovo 90 posto ruralan te ima relativno teški dostup do parcela na kojima će se događati obnova.

- Bez obzira na tip gradnje, gradit ćemo na trusnom prostoru, prostoru za koji nam seizmolozi tvrde da će se neće smiriti iduće dvije godine. Gradnja mora biti protupotresna, kako se ne bi ponovile greške iz povijesti. Žinić: Jesam li odgovoran i za potres možda?
Objekti su određeni građeni nekvalitetno, potrošen je novac hrvatskih poreznih obveznika, govori Horvat referirajući se na činjenicu da su srušene kuće koje su se obnavljale nakon rata.

- Sva dokumentacija postoji u pravnom sljedniku tadašnjeg Ministarstva, Središnjem državnom uredu za obnovu, siguran sam da svi ti pojedinačni objekti koji su nekvalitetno građeni, i policija i USKOK i DORH imaju dosta kvalitetnog materijala da naprave istražne radnje i povuku poteze, dodaje ministar.

Horvat ističe da će do kraja dana Jedinstvo iz Krapine i Tehnik iz Donjeg Kraljevca dati na stol svoje raspoložive kapacitete vezano uz kontejnerski smještaj.

- Ide intenzivna izgradnja kontejnerskog smještaja kao privremenog smještaja.

Što se tiče početka izgradnje trajnih objekata, Horvat kaže da projekti mogu biti vrlo brzo gotovi te ako bi sve ostalo išlo prema planu da bi "od šestog do devetog mjeseca mogla biti zakopana prva lopata".

Procjena štete potresa u ožujku u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj županiji iznosi 86 milijardi kuna.

- 683,7 milijuna eura je financijska omotnica koji smo ishodili iz Fonda solidarnosti za taj potres. Imamo 12 tjedana za pokretanje nove aplikacije, bitno nam je pregledati i snimiti ovih 20-tak tisuća prijavljenih zgrada i pripadajuću infrastrukturu, na sličan način na koji smo radili aplikaciju nakon potresa u Zagrebu, aplikacija će ići i spram šteta prouzročenih potresom u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Ovoga smo puta puno pripremljeniji. Ovu vježbu, ako je tako mogu nazvati, radit ćemo drugi put, zaključuje ministar.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!