12:13 / 06.12.2018.

Autor: HRT

Horvat: Hitno treba pronaći model refinanciranja Agrokorovog roll-upa

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da su zadnji razgovori s kolegama iz Sberbanka bili na "relaciji toga da se to neće dogoditi u sljedećih pet godina".
Upitan o izjavama savjetnika predsjednika Uprave Sberbanka Maksima Poletaeva, koji je u intervjuu za Reuters kazao da su počele pristizati ponude za kupnju udjela te ruske državne banke u Agrokoru, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da su zadnji razgovori s kolegama iz Sberbanka bili na "relaciji toga da se to neće dogoditi u sljedećih pet godina".

"Ali ono što nam treba nakon ove godine jest hitno pronaći model refinanciranja postojećeg kredita, jer je on skup i tržišno neosnovan. Što prije nađemo partnere koji su zainteresirani za refinanciranje, to će samom Agrokoru u procesu provedbe nagodbe biti lakše", izjavio je Horvat.

Na konstataciju novinara da će se na roll-up kredit od siječnja plaćati kamatna stopa od 10 posto, Horvat je odgovorio i da izvanredni povjerenik Agrokora i njegova zamjenica, kao i Ministarstvo gospodarstva, intenzivno rade na tome da se pronađe financijska institucija koja će ući u refinanciranje tog kredita.

"Svjesni smo i jedni i drugi da je ovaj model dosta skup, ali u trenutku kad se razgovaralo i pregovaralo, i kad se nagodba osmišljavala, to je bio jedini mogući izlaz", ustvrdio je Horvat.

Horvat je rekao i da je izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško ovih dana u Londonu, gdje razgovara s nekoliko financijskih institucija i da će se tek vidjeti kakav će biti rezultat tih svih razgovora i pregovora.

"Nadam se da ćemo model imati do Božića ove godine. Pričekat ćemo da vam o tom modelu konkretnije stvari iznese izvanredni povjerenik", odgovorio je Horvat.

Na konstataciju novinara da će Fabris Peruško ostati na čelu kompanije neko dulje razdoblje, Horvat je rekao da neće špekulirati o tome koga će vjerovnici htjeti ili odabrati za onaj menadžment koji "i mi sami očekujemo".

"Dakle, netko tko će se pozabaviti funkcioniranjem samog Agrokora i u trenutku kada nagodba krene s realizacijom. Ne vidim razloga zašto gospodin Peruško, s obzirom na poznavanje tematike, ne bi mogao jedno duže vrijeme ostati na čelu Agrokora", ustvrdio je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!