17:11 / 20.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Horvat: Ima interesa za kupnju brodogradilišta u Puli i Rijeci

-

-

Foto: - / -

Poručio je i da u slučaju potrebe postoji dio novca za isplatu triju minimalnih plaća radnicima Uljanik grupe.

Ima interesa za kupnju brodogradilišta u Puli i Rijeci, postoje neformalni kontakti i razgovori s mogućim strateškim partnerima, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat. Poručio je da u slučaju potrebe postoji dio novca za isplatu triju minimalnih plaća radnicima Uljanik grupe, a iz državnog proračuna osigurat će se ostatak.

Rekao je i da će on biti zadnji koji će zazivati stečaj i insolvencijski postupak, dok god postoji bilo kakav drugi modalitet. Ako ne uspijemo u onome što želimo, stečaj slijedi sam po sebi. Bude li potrebe, Vlada ima jedan dio novca za tri minimalne plaće, a osigurat ćemo i ostatak iz proračuna, rekao je.

Naglasio je kako "najveća prijetnja dolazi iz dvije banke koje su dale kredit u siječnju, kako bi uopće došlo do faze restrukturiranja". Marić intenzivno pregovara s tim bankama i još nije iz proračuna ništa isplaćeno. Koliko će one imati strpljenja, vidjet ćemo, rekao je i zahvalio upravama banaka zbog strpljenja koje imaju vezano uz Uljanik.

Što se tiče ostatka jamstava, uvjeren je da se jedan dio brodova može spasiti.

Kao najveći problem Horvat je izdvojio osiguranje financiranja, zato što je veliki dio sredstava namijenjenih dovršetku brodova potrošen za nešto drugo. Postoje zainteresirani za kupnju gradilišta i u Puli i u Rijeci, rekao je.

Marić: Nemamo puno mogućnosti

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je danas mogućnost aktiviranja državnih jamstava za sanacijski kredit od 716 milijuna kuna koji je početkom godine Uljanik dobio od komercijalnih banaka, a koji je iskorišten za plaće i redovito funkcioniranje pulskog brodogradilišta.

"Neke banke su poslale pismo o protestu jamstva. U ovom trenutku još uvijek nije došlo do nikakve naplate. Kolega Horvat je jučer dobro rekao. Međutim, sam čin naplate još uvijek nije došao. Razgovaramo s bankama, ali ponavljam još jedanput - prema svemu ovome što je, i kako sam već nekoliko puta govorio, nemamo mi tu puno, previše mogućnosti. Jamstva su upravo izdana za tu osnovu", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!