Horvat: Investitori prepoznaju Hrvatsku kao pozitivno investicijsko okruženje

29.05.2019.

20:40

Autor: HRT

default error photo
Hrvatska je u prvom kvartalu ove godine zabilježila najveći rast BDP-a od početka ekonomske krize 2008.
Hrvatska je u prvom kvartalu ove godine zabilježila najveći rast BDP-a od početka ekonomske krize 2008. Rast od čak 3 cijela 9 posto malo tko je očekivao. Na uzlet hrvatske ekonomije, očekivano, najviše je utjecao rast osobne potrošnje, ali i snažan rast investicija.

U "Temi dana" o uzletu hrvatske ekonomije govorio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ministar Horvat je naglasio kako nije očekivao rast u ovolikom iznosu, ali kako se očekuje da ova godina bude prekretnica u gospodarskom rastu.

- Nakon što smo uspjeli konsolidirati javne financije, nakon što smo dvije godine za redom producirali suficit državnog proračuna, bilo je normalno i da investitori prepoznaju Hrvatsku kao pozitivno investicijsko okruženje, naglasio je.

- Rast industrijske proizvodnje, rast investicija, rast plaća, rast osobne potrošnje i rast izvoza doveo je do ovih 3,9 posto, ističe ministar.

Ministar Horvat je naglasio kako za rast investicija ponajprije treba zahvaliti ministrici Gabrijeli Žalac koja je promjenom proceduralnih mjera ubrzala privlačenje i ugovaranje projekata koji se financiraju iz Europskih fondova.

- 20 milijardi je u sektoru ministra Olega Butkovića, u sektoru ministra Tomislava Tolušića se također događaju ozbiljne investicije, a moram zahvaliti i hrvatskim poduzetnicima, zato što da nije njih ne bi bilo adekvatnog punjenja proračuna. Dakle, investicijska klima se povećava i dobiva konture kakve smo priželjkivali, ističe i dodaje kako je ovo tek prvi kvartal, a želja je da za cijelu godinu rast bude 4 posto.

Naglasio je kako je jedan dio politike bio skeptičan kada je on rekao da Hrvatska može ići s rastom do 5 posto, a kako smo samo malim pomacima došli do rasta od 3,9 posto.

- Iz državnog proračuna smo izdvojili gotovo 3,5 milijardi kuna i plaćali državna jamstva. Zamislite da smo taj novac mogli investirati, ova brojka rasta od 3,9 bi bila preko 4 posto, istaknuo je.

Ministar je rekao kako će dobiti odgovor kineskih kolega na temu Brodarskog instituta i 3.maja, a ulazak kineskih partnera u Uljanik je tek neki njihov daljnji prioritet.

- U ovom trenutku smo uspjeli privući najveću kinesku kompaniju FACC, koja s 450 tisuća zaposlenih i godišnjim prihodom od preko 53 milijarde američkih dolara ulazi u vlasničku strukturu jedne austrijske kompanije i kupuje od nje 55 posto vlasništva. Kompanija koja posluje u 13 zemalja Europe, odlučila je investirati u Hrvatskoj, rekao je i dodao kako će se otvoriti 600 novih radnih mjesta koja će biti plaćena možda i više od prosječne plaće.

Horvat je rekao kako čestita na hrabrosti svima koji su sudjelovali u ovom izbornom procesu i svima koji su odabrali želi uspješno branjenje hrvatskih interesa u Europskom parlamentu.

- Smatram da probleme HDZ-a moramo rješavati unutar same stranke. Retorika koja se potencira u medijima će morati stati i preseliti se u prostore HDZ-a, istaknuo je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!