10:08 / 22.10.2018.

Autor: M.M./HRT

Horvat: Nacionalna strategija održivog razvoja do početka 2020.

-

-

Foto: - / -

U Dubrovniku se održava godišnji sastanak UN Global Compacta na temu ciljeva održivog razvoja.
U Dubrovniku se održava godišnji sastanak UN Global Compacta na temu ciljeva održivog razvoja u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca i Global Compact mreže Hrvatska.

Na sastanku sudjeluju predstavnici Vlade Republike Hrvatske, državnih institucija i poslovnog sektora te goste iz Ujedinjenih Naroda i preko 30 Global Compact mreža iz Europe, Sjeverne Amerike i s Bliskog Istoka. 

Uoči sastanka ministar gospodarstva poduzetništva i obrta, Darko Horvat rekao je da se moramo mijenjati da je to nužnost. "Moramo se transformirati da bi išli ukorak sa Europom jer način promišljanja u SAD-u, Kini, Indiji ne da nam više prilike niti šanse da zaostajemo. Transfromacija mora biti brza i održiva - bazirati rast i razvoj na realnim osnovama, a ne samo na vlastitoj potrošnji već na rastu gospodarskog sektora, inovacijama i nekim novim industrijama".

Istaknuo je da će nacionalna strategija održivog razvoja biti gotova do početka 2020., a primijenit će se 2021. godine, kada započinje novi financijski okvir EU, pri čemu će u segmentu gospodarstva za provedbu mjera trebati gotovo dvije milijarde kune.I predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja upozorila je da firme koje se ne budu prilagođavale, teško će opstati u budućnosti.Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da održivi razvoj nije održiv bez dobre podloge u obrazovanju i znanosti. Bitno je surađivati, koristiti međunarodna iskustva i predstaviti na međunarodnoj razini što radimo kako bismo osigurali taj dobar temelj. Imamo vrlo pozitivno izvješće Europske komisije o reformi obrazovanja i priznanje CERN-a, a i u kurikularnoj reformi baš je održivi razvoj jedna od sedam međupredmetnih tema koja se integrira u sve predmete, rekla je Divjak.

Direktorica UN Global Compacta za inicijativu i članstvo Sue Allchurch istaknula je značaj poslovne zajednice u ostvarenju ciljeva održivog razvoja. Svijet je u posljednjih dvadeset godina iznimno napredovao i zahvaljujući tome prepolovili smo broj stanovništva pogođenog siromaštvom i broj djece koji umire prije navršenih pet godina, a maternalni mortalitet za 40 posto. Sad nam slijede novi izazovi u održivom razvoju i sigurni smo da se mogu savladati, a 80 posto tvrtki koje surađuju s UN Global Compactom posvetilo se tome. To je ohrabrujuće, rekla je Allchurch.

Po završetku sastanka bit će održana i najveća konferencija u ovom dijelu Europe na temu održivog razvoja "Održivost - budućnost poslovanja."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!