12:43 / 29.11.2019.

Autor: D.M./T.V./HRT

Horvat najavio isplatu plaće radnicima Đure Đakovića

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat u petak je najavio skoru isplatu plaće radnicima u Đuro Đaković grupi, koji štrajkaju jer im nije isplaćena plaća za listopad.
Ministar gospodarstva Darko Horvat u petak je najavio skoru isplatu plaće radnicima u Đuro Đaković grupi, koji štrajkaju jer im nije isplaćena plaća za listopad.

Horvat je na Gospodarskom forumu Grada Preloga izjavio da u ponedjeljak odlazi u Slavonski Brod, gdje će iznijeti prijedloge za rješavanje stanja u Đuro Đaković grupi.

- Razgovarat ću s radnicima, predstavnicima sindikata i menadžmenta i lokalnom samoupravom o konstrukciji novog menadžmenta s kojim bismo trebali dalje. Neću otkrivati, ali siguran sam da smo sredstva za još jednu plaću pronašli, rekao je. Dodao je da "sada sve ovisi samo o pravnoj osnovi na temelju koje će se radnicima isplatiti plaća".

- Đuro Đaković ima perspektivu, vjerojatno s drugačijim vodstvom i ambicijom, ali siguran sam i radim na tome da mu država osigura likvidnost, svjestan da smo u ovo vrijeme prošle godine Đuri Đakoviću dali financijski kreditni aranžman od 95 milijuna kuna, rekao je Horvat. Kazao je da želi jasnu sliku o tome na što su ta sredstva utrošena, kako bi se moglo krenuti dalje i ispuniti obveze iz tri ugovora koja su u završnoj fazi isporuke  vagona.

- Osim toga, želimo predstaviti Đuro Đaković potencijalnim novim poslovnim partnerima koji od srijede počinju stizati u Slavonski Brod, zaključio je.

Radnici Đure Đakovića i danas na ulici

I drugi dan štrajka radnici Đure Đakovića - Specijalnih vozila iz Slavonskoga Broda proveli su na ulicama grada. Potporu su im pružili i učitelji iz nekoliko brodskih srednjih i osnovnih škola, dio obrtnika te građani.

Ovaj put radnici su prosvjedovali pred Gradskom upravom, a gradonačelnik Duspara i svi gradski vijećnici štrajku su se pridružili. Skupljala se i pomoć za paketiće za djecu radnika u štrajku, no oni poručuju da se to podijeli humanitarnim organizacijama. Traže samo - zarađeno.

- Naše ustavno i zakonsko pravo jest - na rad. I radno mjesto. I naša djeca imaju pravo na kruh, naši radnici da imaju plaću. Mi je želimo zaraditi, poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora, kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora Đuro Đaković - Specijalna vozila Ivan Barić.

- Ja sam svoju ljubav poklonio mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj, a oni svoju ljubav poklanjaju sami sebi. Oni čak svoju djecu ne vole. I njihova djeca bježe van. Zbog čega mi ne možemo živjeti u ovako lijepoj državi? Sramota nek' ih bude, kazao je Vlado Lovrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!