Horvat: Ne izvoziti drvo kao poluproizvod, već kao kvalitetan finalni

08.02.2022.

12:36

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Darko Horvat

Darko Horvat

Foto: HRT / HTV

Potrebno je restrukturirati drvni sektor, iskoristiti potencijale i povećati potrošnju građevnog drva, ulagati u kapacitete za izradu proizvoda više dodane vrijednosti i inovativne tehnologije, zaključeno je u utorak u Opatiji na konferenciji "Drvo u graditeljstvu". Konferenciju je organizirala Udruga drvne i papirne industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Kako je rečeno, svake godine preradi se oko 800.000 kubičnih metara trupaca i to je veliki potencijal za proizvode veće dodane vrijednosti. Drvoprerađivači se zalažu za unaprjeđenje sustava označavanja domaćih proizvoda i uvođenje stimulativnih mjera za veće korištenje drva u gradnji. Smatraju da treba unaprijediti kriterije zelene javne nabave i uvesti obvezu za ugradnju najmanje 30 posto drva u objektima javne namjene.

Podupiru ekološko označavanje proizvoda, recikliranje proizvoda od drva te inicijativu za osnivanje interdisciplinarnog tehničkog instituta za drvo.

- Desteljećima se u Hrvatskoj rušilo, pililo daske, planjke ili gole trupcekoji su bili proizvod drvne Industrije. Danas su to puno složeniji proizvodi koji imaju svoju funkciju mnogo širu, od graditeljstva do opremanja, kazao je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca. 

- Hrvatski kvalitetni trupac mora, bez obzira jel to jelovina ili hrastovina mora pronaći svoju prizvodnu nišu ovdje u Hrvatskoj i ne treba ga kao poloproizvod izvoziti već ga treba preraditi u kvalitetan finalni proizvod i onda taj proizvod ponuditi europskom tržištu, izjavio je Darko Horvat, ministar  prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Na pitanje kako pomoći poduzetnicima kako bi povećali stupanj finalizacije proizvoda, ministar je rekao da neki poduzetnici s kojim je razgovarao nisu imali priliku za bespovratno financiranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, ali da je Nacionalni program oporavka i otpornosti druga 'filozofija'. Siguran je da će i veliki gospodarski subjekti iskoristiti bespovratna sredstva za rekonstrukciju strojnog parka.

Smatra da će europski novac dati priliku hrvatskim poduzetnicima da stanu uz bok europskim proizvođačima. Na pitanje o cijenama drveta, ministar Horvat je odgovorio da ne ulazi u ono što se događa na tržištu, ali je govorio mogućnostima korekcija kod investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!