15:30 / 26.08.2018.

Autor: HRT

Horvat: Ne može se reći da je plaća radnicima Uljanika za srpanj riješena

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rekao je kako "u ovom trenutku ne može decidirano reći da su plaće osigurane".
Neslužbene informacije da je plaća za srpanj za radnike Uljanika gotovo osigurana, u Krapini je komentirao ministar gospodarstva Darko Horvat. Rekao je kako "u ovom trenutku ne može decidirano reći da su plaće osigurane" te da tijekom dana Vlada nije komunicirala s Europskom komisijom.

Istaknuo je da Vlada traži rješenje u korespondenciji s komercijalnim bankama i drugim institucijama. Podsjetio je da strateški partner nije spreman ući na poželjan način u osiguranje plaće za srpanj. "Dakle, čekamo odgovor iz Bruxellesa, i kad dobijemo smjernice ponašanja, moći ćemo konkretno reći što nam je dalje  za činiti", poručio je.Prosvjed na Markovom trgu

U ponedjeljak u šest sati iz Pule u Zagreb kreće šest-sedam autobusa. Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik stižu na prosvjed ispred Banskih dvora. S njima će biti i 500 radnika riječkog 3. maja. Jutros se za put pripremao Štrajkaški odbor Uljanika i raspravljao treba li dopustiti da naručitelj čiji se kruzer gradi dovede svoju radnu snagu.

Vrijednost kruzera koji se trenutno gradi u Uljaniku je 125 milijuna eura. Golema je to svota, no zanemariva u odnosu na sudbinu tisuća uljanikovaca i njihovih obitelji nad kojima je u Puli danas i nebo plakalo. Brod je trebao biti isporučen u rujnu, no do daljnjega njegova je jedina luka pulski škver. Novi je rok za završetak izgradnje prosinac - i zato naručitelj želi svoje ljude.

Ne dopuste li štrajkači dolazak stranih radnika, brodovlasnik najavljuje odvoz broda i obustavu narudžbe za još jedan koji bi se trebao graditi u pulskom škveru. Za Uljanik to znači samo jedno - stečaj. Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata kaže: "Novaca za završiti brod nema, stečajne mase nema i mi smo onda u fazi likvidacije. Na vagi, kakvu god odluku  da donesemo - netko će nas prozivati".

Usto, odbiju li zahtjev brodovlasnika, izgledna je i tužba protiv štrajkaškog odbora.

IDS pak poručuje da će tužiti sve one koji su ih prošlih dana, kažu, lažno optuživali. Tvrde da se nikada nisu miješali u rad Uprave i izbor strateškog partnera. Unatoč tomu što je u Nadzornom odboru tvrtke novog strateškog partnera sjedio dojučerašnji prvi čovjek IDS-a Ivan Jakovčić, na što su ih podsjetili novinari. IDS je jasan - za njih Uljanik znači isključivo brodogradnju, ali, zanimljivo, područje škvera u prostornom je planu nazvano brodograđevnom lukom, što je širok pojam.

Na pitanje hoće li mijenjati prostorni plan ako se strateški partner odluči za turizam, IDS-ov Boris Miletić odgovorio je da ne može hipotetski odgovarati na pitanja koja još nisu postavljena.

Kao i dosad, političari će prebacivati lopticu odgovornosti, a oprani i izglačani trliši uljanikovaca čekati nove radne dane, jer radnici nastavljaju štrajk, borbu za svoju teško zarađenu kunu. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!