11:26 / 22.02.2019.

Autor: HRT

Horvat: Nemamo marketing za investiranje u Hrvatsku

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cilj konferencije je ukazati na važnost privatnih investicija za održivi gospodarski rast.
Investicije trebaju biti jedan od ključnih pokretača koji će nam osigurati više stope gospodarskog rasta, moglo se čuti na konferenciji pod nazivom "Je li Hrvatska spremna za nove investicije?".

Direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, rekao je da sunce i more nisu dovoljni kako bi se privuklo investitore u inozemstvu da ulože u Hrvatsku.

Cilj konferencije je ukazati na važnost privatnih investicija za održivi gospodarski rast te pokazati načine kako ojačati konkurentnost Hrvatske na međunarodnoj investicijskoj karti.

Horvat: Kroz model završetka četiri broda naći ćemo model isplate plaća radnicima 3. Maja i Uljanika

Odgovarajući na pitanja novinara na margini današnje konferencije ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da Uljanik nema budućnosti bez kvalitetnih radnika. Istaknuo je da naručitelju najvećeg broda koji se gradi u Hrvatskoj nije prvi prioritet financiranje, nego obveza da će brod biti završen 1. rujna, a to bez radnika nije moguće, kazao je Horvat.

- Tomislav Debeljak će u sljedećih nekoliko dana morati pokazati ima li realne izvore fiunanciranja, rekao je Horvat.

Za slučaj radnika koji je morao prodati invalidska kolica svog djeteta, rekao je da suosjeća sa svim radnicima koji su zbog loših poslovnih politika dosadašnjih uprava došli u ovakvu situaciju. Ponovio je da je država cijelu prošlu godinu plaćala plaće radnicima.

Napominje da trenutno problem nije samo u teškom pronalasku sredstava potrebnih za ulazak u program restrukturiranja, već i u činjenici da, kada se daju obećanja naručiteljima brodova u Puli i Rijeci, zadani rokovi u tim ugovorima se vrlo teško poštuju.

- Bio sam s vlasnicima kompanije, odnosno naručiteljima najvećeg broda koji se u ovom trenutku u Hrvatskoj gradi, a njima nije prvi prioritet financiranje, oni to mogu financirati i sami, već im je prvi prioritet staviti na list papira obvezu da će se taj brod završiti zaključno s 1. rujnom", pojašnjava Horvat.

- Vlada će pronaći mehanizam da kroz plaćanje dobavljača, kroz pronalazak modela završetka četiri broda, nađe model za isplate barem tri plaće za radnike 3. Maja i Uljanika, dodao je. 

Odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije InvestCro: Je li Hrvatska spremna za nove investicije?, Horvat je rekao kako je svjestan da budućnosti Uljanik Grupe nema bez kvalitetnih radnika te kako postoji problem s njihovim odljevom u druga europska brodogradilišta.

Upozorava da će se, ako za nekoliko dana Vlada, strateški partner i Uprava Uljanika na stol ne stave prihvatljiv model, odljev radnika nastaviti, kao i erozija oba brodogradilišta te smatra da tada ne bi bilo perspektive za završetak četiri broda.

Zamoljen za komentar informacije da se mnoge kompanije koje su sudjelovale u roll-upu za Agrokor rješavaju svog udjela, a među njima i dobavljači, te upitan ima li kakve pozitivne vijesti o refinanciranju Agrokora, Horvat je kazao da će Izvanredna uprava s provedbom nagodbe krenuti unutar trećeg mjeseca, a kako je i činjenica da u ovom trenutku postoji interes za financiranje odnosno refinanciranje roll up kredita pod ipak povoljnijim financijskim uvjetima

- To predstavlja dobar temelj i nadu da ćemo sve obveze koje smo prihvaćanjem nagodbe preuzeli, kroz dobru filozofiju i poslovnu politiku i refinanciranje takvog opterećenja, u sljedećih tri do pet godina ispoštovati, izjavio je Horvat.

Upitan pak kakva je to poruka da svoj udio prodaju pojedini dobavljači koji su dobili robni roll up, odnosno priliku da sa svojom robom budu prisutni na policama Konzuma, Horvat je odgovorio da se ne želi miješati u poslovnu politiku pojedinih dobavljača, a kako je jedna od činjenica sklapanja nagodbe bila i perspektiva da hrvatski dobavljači na policama Konzuma ostanu sljedećih pet godina.

- Mislim da je to dobra poruka za svakog dobavljača iz Hrvatske, a "business to business" ugovori koji se u ovom trenutku događaju i eliminiranje svih onih nepoštenih trgovačkih praksi koje se u ovom trenutku kroz Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja provode, mislim da su perspektiva da još uvijek danas Agrokor, a sutra kompanija pod nekim drugačijim nazivom, stane na svoje noge i bude jedan od regionalnih igrača, poručio je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!