11:19 / 02.11.2019.

Autor: IMS/HRT/Hina

Horvat: O Đuri Đakoviću pregovaramo s vladom SAD-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potrebnih sedam milijuna kuna osigurano je posredstvom Vlade i županije, a sad slijede i razgovori o financiranju nastavka proizvodnje.
Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u subotu da će radnicima Đuro Đaković grupe uskoro biti isplaćena zaostala plaća te da se budućnosti te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i Vladom SAD-a.

- Radnici Đure Đakovića izašli na ulice
- Radnici "Đure Đakovića" od Vlade očekuju pomoć

Horvat je potvrdio današnju informaciju brodsko-posavskog župana Danijela Marušića da će radnici Đure Đakovića dobiti plaću sljedeći tjedan. Dodao je da će rješenje za isplatu plaća biti slično kao u Uljaniku i 3. maju.

Zamolio je dobavljače koji su krenuli u blokadu računa Đure Đakovića d.d. ili ovisnih društava za strpljenje, dodavši kako ministarstvo ima plan međufinanciranja dovršetka proizvodnje onoga što je pred isporukom.

Izvijestio je i da su "dvije vlade vrlo blizu vrlo interesantnog ugovora, predmet kojega je budućnost Đure Đakovića", o pretvaranju Đure Đakovića u logistički i servisni centar vojne opreme. Na pitanje koja vlada, uz hrvatsku, sudjeluje u tim pregovorima, rekao jer da je to vlada SAD-a. Objasnio je da traju razgovori između hrvatskog i američkog ministarstva obrane o zajedničkom projektu u koji bi se financijski, logistički i transferom znanja, uključilo američko ministarstvo obrane.

- Perspektiva postoji, na stolu je lijep financijski aranžman i mislim da bismo se i mi u Vladi i menadžment Đure Đakovća trebali potruditi da do tog posla dođe, rekao je Horvat.

Mediji su nedavno izvijestili o navodnom interesu američke kompanije BAE Systems za ulazak u vlasničku strukturu Đuro Đaković grupe, pri čemu BAE razmatra otvaranje središta za održavanje oklopnih vozila Bradley u u Slavonskom brodu.

- Razmatra se, rekao je Horvat, i strateško partnerstvo za Đuru Đakovića, te izvijestio da su u tijeku razgovori s dvije europske kompanije koje su pokazale interes. Njihovi predstavnici pozvani su su Hrvatsku, a jedna je potvrdila da će se odazvati, rekao je Horvat.

Novi predsjednik uprave Đuro Đaković grupe trebao bi po njegovim riječima biti imenovan u iduća dva tjedna.

Na tvrdnje župana Marušića kako novac možda "nestaje" u Đuri Đakoviću, rekao je da se, bude li potrebe, revizija poslovanja može napraviti i prije kraja poslovne godine.

Marušić: Radnicima Đure Đakovića plaća idući tjedan

Plaću za rujan 600 radnika Đuro Đaković grupe trebali bi s velikom vjerojatnošću dobiti tijekom sljedećeg tjedna, rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu. Uzimajući u obzir da je blokiran račun" Đure Đakovića", župan Marušić kaže da je pronađen način na koji će biti isplaćene plaće. 

- Radnici će potpisati dokument (ZNS obrazac) na osnovu kojeg će biti prvi u naplatnom redu. Na dnevnoj bazi razgovara se i s jednom od banaka koja bi ušla u financiranje proizvodnje u 'Đuri Đakoviću' do 2021. godine, rekao je Marušić.

Prema njegovim riječima, sredstva za isplatu plaće osigurana su oslobađanjem oko sedam milijuna kuna koje je "Đuro Đaković" imao kao jamstvo za jedan posao u HEP-u. Na pitanje novinara u vezi s tvrdnjom radnika da proizvodnja vagona i vojni program u "Đuro Đaković Specijalna vozila" idu ali je upitno gdje novac nestaje, župan je rekao da je to pitanje za Upravu, ali kako očigledno nešto nije u redu.

- Proizvodnja mora biti konkurentna da bi opstala i radnici mogli živjeti od svoga rada. Tu ima puno razloga zbog čega se to dešava, ali jedna kvalitetna uprava sigurno ima odgovor na ta pitanje, rekao je župan. Po njegovim riječima, Uprava tvrdi da je sada najveći problem što se Zagrebačka banka neočekivano povukla iz financiranja proizvodnje.

Na novinarski upit kako će se na rješavanje problema odraziti ostavka predsjednika uprave Đuro Đaković grupe Marka Bogdanovića, Marušić kaže kako će poslove preuzeti preostali članove uprave.

Barić: Tražimo preciznije informacije o plaći, a teko onda ide odluka o prekidu ili nastavku štrajka

Na prosvjednim skupovima štrajkaški je odbor u proteklih deset dana više puta isticao da će štrajk u Đuro Đaković grupi biti okončan kada radnicima bude isplaćena plaća za rujan, a to je danas ponovio i zamjenik glavnoga sindikalnog povjerenika u Đuro Đaković Specijalnim vozilima Ivan Barić.

- Rečeno je  da će najvjerojatnije plaće biti isplaćene. To 'najvjerojatnije' je ono što ništa ne jamči i stav je štrajkaškog odbora da će o svemu morati zatražiti dodatne preciznije informacije i jamstva, a tek onda donijeti konačnu odluku o prekidu ili nastavku štrajka, rekao je Barić. 

U međuvremenu počeo se približavati i novi rok za isplatu listopadske plaće koji ističe za 13 dana. Inače, grupacija "Đuro Đaković" je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 38,7 milijuna kuna, što je znatno nepovoljniji rezultat nego u istom lanjskom razdoblju kada je gubitak iznosio 5,4 milijuna kuna, pokazuju podaci iz devetomjesečnog financijskog izvješća slavonskobrodske kompanije. 

Kompanija je 30. listopada izvijestila da su računi Đuro Đaković grupe i povezanih društava blokirani. Taj je dan predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović podnio ostavku na svoju dužnost, uz obrazloženje da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji zbog dva ključna problema - nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala u društvu.

Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka, 24. listopada većina radnika Đure Đakovića je u štrajku te, osim plaća, zatražili su i ostavku članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!