11:42 / 10.09.2018.

Autor: HRT

Horvat: Ovakvoj brodogradnji u Puli i Rijeci došao je kraj

-

-

Foto: - / -

Ovakom modelu ugovaranja, financiranja i izgradnje brodova i u Puli i u Rijeci došao je kraj. Morat će se raditi na drukčiji način, rekao je ministar gospodarstva.
Ministar gospodarstva Darko Horvat demantirao je medijske napise da iz Vlade dolaze neusklađene i proturječne izjave o strateškim partnerima zainteresiranima za Uljanik.

Rekao je da su njegove i izjave premijera usklađene i za sutra najavio razgovore vezane uz sudbinu Uljanika.

Razgovarat ćemo sutra s naručiteljem iz Norveške i Kanade. Pokušat ćemo stati na loptu i probat ćemo zaustaviti otkazivanje narudžbi za neke brodove koji su u završnim fazama. Paralelno razgovaramo i s onima koji u ovom trenutku grade brodove na jedan drukčiji način. To su u ovom trenutku Nijemci, Kinezi, Koreanci. Da, razgovara se s njima i razgovarat ćemo tako dugo dok ne nađemo modalitet kako oba brodogradilišta - i pulsko i riječko, dovesti u situaciju da funkcioniraju na tržišnim osnovama, rekao je Horvat.

Ministar gospodarstva istaknuo je da će Vlada, bez obzira na blokirane račune Uljanika i 3. maja, naći način isplate plaća radnicima za kolovoz.

Na novinarski upit sprema li se za sljedeće situacije kada bi opet moglo zatrebati novca te hoće li država "uskakati", Horvat je rekao kako je u Uljaniku neizvjesno od jeseni prošle godine, od trenutka kada je tamošnja Uprava zahtijevala pomoć države i na stol stavila informaciju da je Uljanik Grupa u poteškoćama.

Od studenog prošle godine država svojim angažmanom spašava Uljanik i 3. maj, kazao je Horvat te podsjetio da je odlukom Vlade dano jamstvo i da je na temelju toga jamstva u prvom mjesecu ove godine ishođen kredit od 96 milijuna eura kojim se Uljanik i 3. maj "drži na životu" do danas. Na žalost, ta su sredstva potrošena, a adekvatni program restrukturiranja, a bojim se možda čak i adekvatni strateški partner, nisu pronađeni, istaknuo je.

Dodao je da Vlada, od trenutka kad je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager ocijenila da je participacija države u predloženom programu restrukturiranja Uljanika prevelika te istaknula skepsu da potencijalni strateški partner uopće ima financijsku moć biti državi potpora u restrukturiranju, počela razmišljati na drugačiji način te se uključila u pronalaženje strateških partnera s ozbiljnom namjerom opstojnosti brodogradnje i u Puli i u Rijeci.

Dodao je da je brodogradnja svugdje u svijetu na određeni način subvencionirana, ali da se modalitet subvencioniranja mora unaprijed znati, biti prepoznatljiv i poznat te takve subvencije mora odobriti Europska komisija.

Na novinarski upit jesu li Danko Končar i Kermas energija definitivno "otpali", Horvat je odgovorio kako on to nikada nije rekao. Ja ga nisam niti izabrao, a neću biti ni taj koji će tvrditi da je on otpao ili će biti stvarni i pravi strateški partner. On će to dokazati onoga trenutka kada bude spreman svoj dio participacije u planu restrukturiranja staviti na stol i dokazati da može pratiti proces restrukturiranja, kazao je.

Na ponovni novinarski upit radi li Vlada na reprogramu restrukturiranja zajedno s Upravom Uljanika, Horvat je ponovio da je u trenutku kada je Vlada izdala jamstva i banke dale kredit, Uprava s postojećim konzultantima i odabranim strateškim partnerom napravila model restrukturiranja.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Istarske županije Rajko Kutlača rekao je u Puli  kako očekuje da se do četvrtka, kad se u Puli održava sjednica Vlade, deblokira račun Uljanika,  jer se boji da bi radnici u suprotnom mogli prosvjedovati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!