15:42 / 01.03.2019.

Autor: Hina

Horvat: Počinje analitička rasprava s Debeljakom o modelu restrukturiranja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Procjenjuje da Debeljak ima potencijal da u roku od mjesec dana od kada se dogovori model, izradi program restrukturiranja.
Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u petak kako s početkom idućeg tjedna s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i Upravom Uljanika kreće "analitička rasprava" o modelu i programu restrukturiranja Uljanika, a model koji bude prihvatljiv za državu bit će predstavljen premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi.

Horvat je odgovarao na upite novinara u Ministarstvu gospodarstva gdje je dodijelio potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje i odluka o odobravanju bespovratnih novčanih potpora temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Ministar kaže kako će, kada od Debeljaka dobije analizu u što je spreman investirati i na koji način je s državom spreman ući u proces restrukturiranja ili međufinanciranja dok se ne izradi program restrukturiranja, imati potpunu informaciju o modalitetu s kojim će se onda Vlada složiti ili ne.

Smatra da je Debeljak protekla dva tjedna imao dovoljno vremena za analitički proces i vjerodostojan prijedlog te da dokaže koji su njegovi izvori financiranja.
Horvat kaže i kako ima informacije da je Debeljak razgovarao s nekoliko domaćih i inozemnih banaka, ali ne zna je li koja od njih odlučila hoće li ga podržati.

Procjenjuje da Debeljak ima potencijal da u roku od mjesec dana od kada se dogovori model, izradi program restrukturiranja.

Podsjeća kako je Europska komisija jasno rekla da će za analizu programa restrukturiranja trebati tri do četiri mjeseca.

- U očekivanju sam da će se u sljedeća tri do četiri mjeseca dobiti konačan zaključak na koji način u restrukturiranje, istaknuo je.

Upitan za današnju objavu Uljanika i 3. maja da odgađaju objavu financijskih izvješća za prošlu godinu uz ostalo i zbog izostanka resursa koji su nužni za utvrđivanje i procjenu financijske situacije u pojedinim članicama Uljanik grupe i Uljanika d.d., Horvat je odgovorio kako je to pitanje za Upravu.

No, dodaje, kako se u Uljaniku i 3. maju na dnevnoj bazi događa odljev radne snage, što stvara veliku prijetnju i za mogućnost da se brodovi koji su trenutno na navozima mogu završiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!