20:02 / 06.06.2018.

Autor: HRT

Horvat: Poduzetnike staviti u prvi plan

-

-

Foto: - / -

Bez 'reanimacije' privatnog sektora i stavljanja poduzetnika u prvi plan neće biti gospodarskog rasta ni prosperiteta i nastavit će se odljev kvalitetnih i dobrih kadrova, istaknuo je Horvat.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je kako poduzetnike treba staviti u prvi plan, jer bez toga neće biti gospodarskog rasta i nastavit će se odljev kvalitetnih kadrova. 

Bez 'reanimacije' privatnog sektora i stavljanja poduzetnika u prvi plan neće biti gospodarskog rasta ni prosperiteta i nastavit će se odljev kvalitetnih i dobrih kadrova, istaknuo je Horvat na konferenciji "Strategije u vremenu disrupcije - nova pravila konkurentnosti", u organizaciji Hrvatske poštanske banke.

Podsjetio je da svi koji vode privatne kompanije jako dobro znaju što njihove kompanija želi biti za pet, deset godina. "Bez takve jasne perspektive i državne politike vrtjet ćemo se krug i neće biti onog efekta koji smo si poželjeli", rekao je.

Poručio je i kako banke trebaju biti jeftin i brz servis gospodarstvenicima. "Ako programi koji nude banke na prostoru Hrvatske, bilo da su dijelom komercijalizirane ili su potpuno privatne, ne postanu jeftin, fleksibilan i brzi servis gospodarstvenicima taj sinergijski efekt će nestati i opet ćemo godinu završiti na stopi gospodarskog rasta od 2 ili 2,5 posto", smatra Horvat.
Horvat smatra i kako se ne smiju stvarati ograde entuzijazmu u privatnom sektoru. "Posvetit ćemo se rušenju administrativnih barijera, omogućiti da poslodavci u svojim izdacima što više daju radniku, a što manje da ih košta država. Uspijemo li u tome onda će nas sinergijski efekt dovesti do gospodarskog rasta od 5 posto", istaknuo je.

Smatra i da su potrebne konferencije poput današnje kako osvijestila javnost i poduzetnički sektor da je normalno da trgovačka društva, firme i obrti nastaju, propadaju i nestaju. "Svim tim tvrtkama treba dati i drugu priliku, a ono u čemu vidim ključnu ulogu HPB-a je u procesu reanimacije privatnog sektora u Hrvatskoj", rekao je.

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić ističe kako se bankarski sektor prilagođava novim tehnološkim promjenama. "Banke nisu prve na udaru, ali su na prvoj liniji. Stvari idu brzo tako da će se kroz idućih nekoliko godina ovo biti puno značajnija tema", kazao je Vuić.

Vjeruje da će se HPB uspjeti prilagoditi novim tehnološkim promjenama. S jedne strane možda je teško napustiti neke načine rada ili skupe bankarske sisteme, ali s druge strane imamo puno više novaca nego novi izazivači i stvar je spremnosti da se krene u novo i da se toga ne treba bojati, rekao je Vuić, dodajući kako je do svake banke "koliko će si dati truda i slobode da uskoči u taj neki novi vlak".

Osnivač i direktor tvrtke Rimac automobili Mate Rimac poručuje kako je bitan eko sustav, kako jedna tvrtka ne može biti otok, a s tim se slaže i izvršni direktor i jedan od osnivača tvrtke Oradian Antonio Šeparović.

Hrvatskoj je potrebno više tehnoloških tvrtki i kvalitetno institucionalno okruženje, ističu i Rimac i Šeparović.

Predsjednik Uprave Croatia osiguranja Damir Vanđelić je kazao je disrupcija bila prisutna i ranije, no ubrzala je zahvaljujući novim tehnologijama.

Croatia osiguranje se priprema za disrupciju, a da bi se pripremili moraju imati brze procese u kompaniji. Disrupcije koje ovaj tren poznajemo nas ne brinu, već one koje ne poznajemo, kazao je Vanđelić.

Kao primjer je naveo auto industriju koja će insistirati da u svoje proizvode ugradi određene garancije i osiguranja. "Tu mi nećemo imati pristup, jer kao mala regionalna kompanija nećemo biti u mogućnosti Audijima ili BMW-ima svijeta osiguravati ukupan porfelj koji imaju. Mi ćemo morati naći niše u kojima ćemo moći nastaviti preživljavati", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!