12:33 / 31.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Horvat predstavio akcijski plan za liberalizaciju tržišta usluga

-

-

Foto: - / -

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao je kako bi danas prihvaćeni akcijski plan trebao podići Hrvatsku na ljestvicama konkurentnosti.
Prvi akcijski plan za liberalizaciju tržišta usluga kao strukturnu reformu za jačanje konkurentnosti gospodarstva Vlada je prihvatila u četvrtak, a ta se liberalizacija provodi kroz projekt podrške Europske komisije kojeg u cijelosti financira Svjetska banka i sukladno Nacionalnom programu reformi 2019.

Predstavljajući prijedlog tog akcijskog plana na sjednici Vlade, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat naglasio je da se liberalizacija tržišta usluga odnosi na poticanje lakšeg pristupa i veće konkurencije na tržištu usluga.

Time se otvara i dodatni prostor za povećanje produktivnosti i konkurencije među poduzetnicima, sniženje cijena profesionalnih usluga, zapošljavanje novih poduzetnika, kao i za administrativna rasterećenja te inovativnosti gospodarstva razvijanjem novih i boljih usluga za potrošače/korisnike.

- Regulacija tržišta restriktivnija je u Hrvatskoj nego u usporednim zemljama okruženja, a posebno u segmentu usluga, stoga se kroz akcijski plan Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrt planiraju provesti mjere za deregulaciju tržišta usluga, kojima će se dodatno pojednostaviti pristup i povećati konkurencija u sektorima farmaceutike, fizikalne terapije i inženjerstva, naglasio je Horvat.

Daljnje mjere liberalizacije tržišta usluga planiraju se provoditi, kako je dodao, u idućim akcijskim planovima tijekom 2020. i 2021., kroz dva nova akcijska plana, zadržavajući pritom standard reguliranja kvaliteta određenih profesija.

- Ovaj prijedlog prvog akcijskog plana rezultat je međuresorske suradnje, a obuhvaća 20-ak mjera iz nadležnosti više ministarstava - pravosuđa, zdravstva, graditeljstva i prostornoga uređenja te turizma, zaključio je ministar.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade rekao je kako bi danas prihvaćeni akcijski plan trebao podići Hrvatsku na ljestvicama konkurentnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!