10:25 / 03.10.2018.

Autor: M.M./Hina

Horvat s predstavnicima sindikata Uljanika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat nakon sastanak rekao je da imaju od strane Uljanik grupe odgovore na sva pitanja koja je Eurospka komisija tražila.
Završio je sastanak ministra gospodarstva sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o stanju u Uljaniku. Iako je uprava brodogradilišta izradila novi plan restrukturiranja on danas u Zagreb nije stigao. Očekuje se da će u Ministarstva gospodarstva i financija stići tijekom sutrašnjega dana.

Za Uljanik se traži program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije, a prema ranijm ministrovim najavama želja je i dalje ista: oba brodogradilišta, Uljanik i 3. maj, treba osposobiti za funkcioniranje na tržišnim načelima. Uprava Uljanika još uvijek traži rješenje za isplatu plaće za rujan.

- Sud imenovao člana Nadzornog odbora Uljanika
- Uljanik: očekujemo odgovore o budućnosti brodogradilišta
- Horvat: Dogovoren novi program restrukturiranja

Ministar gospodarstva Darko Horvat nakon sastanka rekao je da imaju od strane Uljanik grupe odgovore na sva pitanja koja je Europska komisija tražila. Imamo novi program restrukturiranja, koje obuhvaća brodogradilište u Puli i bude li se sve korektno i ispoštovano, usudit ću se reći, za nekoliko dana kratke analize kolega, dokument će biti spreman za slanje u Bruxelles, rekao je. Ne prejudiciram strateško partnerstvo, niti sam se miješao u njegov izbor. Strateški partner od strane uprave - gosp. Končar još je uvijek na komadu papira. Da li će se on složiti s konceptom ili ne, to ćemo vidjeti, rekao je ministar Darko Horvat te ponovio da nije rečeno da se strateški partner ne može zamijeniti.Na pitanje što je s 3. majem, ministar je rekao da je jučer počeo komunicirati da koncept rekonstruiranja ne treba biti kompletna grupa. Svjesni činjenica da smo restrukturiranje završili s 31.12.2017, na njega predmetni program ne smijemo ni primijeniti. On će biti isključivo vezan za restrukturiranja u Puli, rekao je te dodao da su u fazi traganja za konkretnim potencijalnim partnerom koji je spreman investirati u opstojnost brodogradnje. Na pitanje hoće li se država suzdržati od doprinosa kako bi radnicima mogle biti isplaćene plaće, Horvat je rekao da se država neće moći suzdržati. Opterećenje na plaću morat će se platiti prije ili poslije. U ovom trenutku Uprava Uljanik grupe ima osiguran dio neto plaće. Hoće li istovremeno platiti i bruto, to ćemo vidjeti kroz nekoliko dana.

Na pitanje vjeruje li u opstanak Uljanika i 3. maja, ministar je rekao da kad ne bi vjerovali ne bi izdavali državna jamstva za kredite, niti bi aktivno tražili partnera. Želja nam je da strateško partnerstvo ne bude samo uplata gotovog novca nego i u transferu znanja i tehnologija da bi jednog da dana i u Puli i u Rijeci mogli pravovremeno isporučivati sofisticirane brodove, više dodane vrijednosti, dakle da se odmaknemo od proizvodnje barži koje ne donose potreban prihod za opstojnost brodogradilišta, zaključio je.Samir Hadžić, član Stožera za obranu Uljanika, ocijenio je da budućnost za brodogradilišta Uljanik i 3.maj ipak postoji. Brodogradilište 3. maj ide kao dvojni subjekt, slažemo se s time dokle god nije na štetu bilo koga, pa i Uljanika. Za Uljanik postoje druga rješenja na kojima se rade, Danko Končar nije jedino rješenje, rekao je Hadžić. U vezi plaća za rujan Hadžić je napomenuo kako je na sastanku najavljena mogućnost da će se pronaći model za isplatu plaća, ali ga još nemaju. Objasnio je kako su razgovori o ne-otkazivanju brodova koji su u izgradnji, te da su razgovori s budućim brodovlasnicima o novim narudžbama "tek u povojima", no budućnost za Uljanik i 3.maj ipak postoji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!