17:47 / 04.06.2019.

Autor: V.K./Hina

Horvat se nada da će se do kraja godine jaružalo uspjeti prodati Jan de Nulu

Fotografija: Duško Marušić / PIXSELL

Fotografija: Duško Marušić / PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je da se sastao s predstavnicima luksemburško-belgijske grupacije Jan de Nul te kako se nada da će se do kraja godine jaružalo koje se u Uljaniku gradi za tog naručitelja uspjeti prodati Jan de Nulu.
Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u utorak da se sastao s predstavnicima luksemburško-belgijske grupacije Jan de Nul te kako se nada da će se do kraja godine jaružalo koje se u Uljaniku gradi za tog naručitelja uspjeti prodati Jan de Nulu i time bar dio sredstava plaćenih kroz državna jamstva vratiti u proračun.

- Procedure su definirane, obveze su vrlo jasne i krećemo u proces u nadi da ćemo do kraja godine brod uspjeti prodati Jan de Nulu i time barem jedan dio velikih sredstava plaćenih kroz jamstva vratiti u državni proračun, izjavio je Horvat novinarima u Karlovcu.

Prošli je tjedan potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za Jan De Nul protestirana, čime je državni proračun ostao "kraći" za više od 900 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio kako su u proteklih nekoliko dana 'izregulirane obveze' tako da zadnja brojka onog što je plaćeno po osnovi jamstava koja su protestirana za gradnju brodova koji nikad nisu izgrađeni doseže 4,42 milijarde kuna, a ostalo je još oko 120 milijuna kuna.

S predstavnicima Jan de Nula se već neko vrijeme razgovaralo o mogućnostima da se jaružalo završi u Puli ili se otpremi u neko drugo brodogradilište.

Odgovarajući na pitanja novinara Horvat je potvrdio kako proračunu prijeti još jedno neaktivnirano jamstvo u iznosu od 122 milijuna kuna koje je vezano za brodogradnju.

Rekao je i kako nitko nije želio "sve one nepodopštine" koje su dovele do toga da se plati 4,5 milijardi kuna izdanih jamstava brodogradnji, ali se to moralo platiti.

- To smo napravili i u segmentu same brodogradnje mislim da smo otvorili jednu novu stranicu, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!