17:46 / 12.06.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Horvat siguran da će nagodba u Agrokoru biti postignuta do 10. srpnja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hoće li biti sudskih tužbi vidjet će se nakon 10. srpnja, kaže ministar.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak da proces nagodbe u Agrokoru nije sporan i da je siguran da će se dogoditi u zakonskom roku, a hoće li biti sudskih tužbi vidjet će se nakon 10. srpnja.

"Ja mislim da sama nagodba ničim više nije sporna, bit će dogovorena. Siguran sam da će se dogoditi u onom zakonskom roku koji je definiran", kazao je ministar odgovarajući na pitanja novinara na marginama Dana poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Na novinarski upit hoće li biti tužbi, rekao je da će se to vidjeti nakon 10. srpnja, kad je krajnji zakonski rok za postizanje nagodbe, sukladno zakonu o postupku izvanredne uprave u koncernu.Grupa Agrokor je u prva četiri mjeseca ove godine poslovala s operativnom dobiti od 274,6 milijuna kuna, što je 9,6 posto više od plana. Podaci su to iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave, iz koje poručuju da je i u proteklih mjesec dana fokus rada bio na dijalogu i pregovorima s različitim skupinama vjerovnika s ciljem postizanja nagodbe u zakonskim rokovima. 

U utorak objavljeno, 14. mjesečno izvješće izvanredne uprave odnosi se na razdoblje od 11. svibnja do 10. lipnja i u njemu se najvažnijom vijesti označuje završetak pregovora vjerovnika o nagodbi.

"Nakon razdoblja u kojem su članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici međusobno razgovarali o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, u četvrtak, 31. svibnja 2018. godine konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Dogovor o nagodbi su podržali i svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća pa stoga dogovor ima podršku koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe", navodi se u izvješću.

Nakon tog dogovora, slijedi pretvaranje postignutih dogovora u pravno obvezujuća i provediva rješenja, ističe izvanredna uprava, dodajući da sa savjetnicima intenzivno radi na konačnom tekstu prijedloga nagodbe koji će se dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!