15:53 / 30.10.2018.

Autor: HRT

Horvat: U 2019. rasterećenje poduzetnika od oko 1 mlrd. kn

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva Darko Horvat, nakon sastanka premijera i nekoliko ministara s predstavnicima HUP-a, najavio je da u 2019. očekuje oko milijardu kuna ukupnog rasterećenja poduzetnika.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i nekoliko ministara s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), najavio je da u idućoj godini očekuje oko milijardu kuna ukupnog rasterećenja poduzetnika.

Odgovarajući na pitanja novinara, Horvat je rekao kako Ministarstvo gospodarstva ima u završnoj fazi dva akcijska plana. Jedan akcijski plan, kako je rekao, u 2019. godini će ukinuti i dokinuti velik broj administrativnih barijera. U drugom akcijskom planu, koji će Ministarstvo završiti zajedno s HUP-om i svim zainteresiranim stranama, namjerava se kod neporeznih davanja anulirati opterećenje koje je izravni doprinos državnom proračunu.

Na pitanje što će se točno ukidati i smanjivati i kakav će to konkretan utjecaj imati na poslodavce, Horvat je rekao da se trenutačno anuliranjem administrativnih i neporeznih davanja postiže rasterećenje od oko 600 milijuna kuna godišnje te kako će provedbom dvaju akcijskih planova u 2019. rasterećenja biti i veća, oko milijardu kuna.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izjavila je da su na sastanku poslodavci iznijeli ono što je za njih jako bitno i što je gorući problem - nedostatak radne snage i opterećenja za gospodarstvo. "Znači, teme koje mi propagiramo su poznate i, naravno, s resornim ministarstvima pokušavamo vidjeti gdje je mogući prostor u idućoj godini da do toga i dođe", kazala je.

Upitana nedostaje li ovoj Vladi hrabrosti, Deranja je odgovorila: "Mislim da idu u dobrom pravcu, a mi bismo htjeli taj pravac malo ubrzati." Na novinarski upit misli li da Vlada treba prestati sanirati gubitaše i davati jamstva za ono što nema budućnost, Deranja je kazala da je potrebno utvrditi u kojem se smjeru želimo razvijati i onda u tom smjeru ići. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!