11:39 / 06.03.2019.

Autor: HRT

Horvat: Uskoro sastanak s radnicima, sindikatom i Debeljakom

-

-

Foto: - / -

U idućih dan-dva najprije ćemo se sastati s gospodinom Debeljakom i Upravom Uljanika, pa onda sa sindikatima, rekao je Horvat.
Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je da će uskoro biti sastanak s radnicima i sindikatima Uljanika te s izabranim strateškim partnerom Uljanika, Tomislavom Debeljakom.

Horvat je kazao da ne može natjerati Debeljaka da s državom sudjeluje u sanaciji dugova iz prošlosti, ali da od njega očekuje završetak brodova koji su u visokoj fazi gotovosti i za koje je država dala jamstva.

- Sastanak se priprema, ali ja na taj sastanak ne želim doći bez  kvalitetne analitike i podloge. U idućih dan-dva najprije ćemo se sastati s gospodinom Debeljakom i Upravom Uljanika, pa onda sa sindikatima.

Brojke, odnosno minusi vezani uz poslovanje Uljanika ne izgledaju dobro, one su puno veće od svega onoga što je do sada bilo stavljeno na papir, rekao je ministar.

- Ono što je sada na stolu, te brojke, ne izgledaju dobro. One su puno veće od onoga što je dosad uopće na papir bilo stavljeno. Moramo znati što su grijesi prošlosti, što je zatečeno stanje da bih ja onda mogao imati čist obraz i tražiti od gospodina Debeljaka bilo kakvu aktivnost vezanu uz  nastavak brodogradnje, rekao je Horvat. 

Upitan ima li Debeljak uopće kapaciteta za borbu s takvim minusima, koji su očito puno veći od očekivanih, odgovorio je da mu je Debeljak predočio pismo namjere jedne banke koja je spremna financirati ono što Vlada  od njega u ovom trenutku očekuje.

- Kakve će on garancije dati banci i hoće li u trenutku kada se to treba dogoditi banka pristati na takve zahtjeve, odnosno na takav kolateral, to je u ovom trenutku problem gospodina Debeljaka, tvrdi ministar.

Dodao je kako se od Debeljaka traže garancije da je u mogućnosti završiti brodove koji su u fazi visoke gotovosti, kako bi vratili jamstva koje je država za te brodove dala, a to je otprilike oko 1,8 milijardi kuna, koje, kako je rekao - kao mač vise nad glavom državnom proračunu.

Majavio je da će brojke o tome koliko bi u konačnici mogao koštati sanacijski proces i faza restrukturiranja u odnosu na eventualnu stečajnu proceduru, imati u sljedećih nekoliko dana, te da će se tek tada vidjeti kakve su mogućnosti.

Pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje pretpostavki za stečaj Uljanika d.d.

I dok se čeka konačna odluka o sudbini brodogradilišta, podnesen je prijedlog za otvaranje stečaja još jedne tvrtke Uljanik grupe. Riječ je o Uljaniku d.d., koji ima 20-ak zaposlenih. Ročište radi očitovanja o prijedlogu i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 3. svibnja.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Financijska agencija (Fina), i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 28,2 milijuna kuna.

Trgovački sud u Pazinu rješenjem je za privremenog stečajnog upravitelja imenovao Damira Majstorovića iz Pule. Rješenjem je stečajnom upravitelju naloženo ispitati postoji li razlog za otvaranje stečaja te ima li dužnik imovine za pokriće troškova stečajnog postupka. O tome će Majstorović sudu podnijeti izvješće najkasnije do 25. travnja.

Najnovijim je rješenjem i za matičnu kompaniju Uljanik grupe, čime je za tri važne tvrtke iz sastava Uljanik grupe pokrenut prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvarenje stečajnog postupka.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!