18:06 / 15.01.2020.

Autor: Suzana Balen/T.V./HRT

Hotelijeri "u lovu" na sezonce

Foto: arhiva, Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: arhiva, Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Konobari, kuhari, spremačice, recepcionari, animatori - pršte oglasi jadranskih poslodavaca u turizmu. Naša najveća turistička kompanija na vrhuncu sezone lani je zapošljavala više od sedam tisuća radnika, ove godine trebat će i više.
U ovo vrijeme jadranski poslodavci kreću u intenzivnu potragu za sezonskom radnom snagom. Prva postaja našoj je najvećoj turističkoj kompaniji bila Bjelovarsko-bilogorska županija, poznata po školovanju kvalitetnog turističkog i ugostiteljskog kadra.

Konobari, kuhari, spremačice, recepcionari, animatori - pršte oglasi jadranskih poslodavaca u turizmu. Naša najveća turistička  kompanija na vrhuncu sezone lani je zapošljavala više od sedam tisuća radnika, ove godine trebat će, kažu, i više.

- Minimalni uvjeti radnika što se tiče primanja su 5 tisuća kuna neto primanja za puni mjesečni odrađeni fond sati. Svaki radnik koji dolazi više od 30 km od mjesta rada ima pravo na smještaj i na tople obroke, rekla je Andrea Damiani, voditelj Odjela ljudskih potencijala Valamar Riviere, Poreč.

To su samo neki od uvjeta kojima privlače radnike, a mnogi im se i vraćaju. Bjelovarska radna snaga, tradicionalno je tražena na Jadranu.

- Evo, mogu vam reći i podatak od prošle godine gdje je kompletno razred konobara - u petak je završila škola, oni su u ponedjeljak već bili na moru raditi, kazao je Nenad Martinovski, rukovoditelj Odjela tržišta rada HZZZ, Područni ured Bjelovar.

Bjelovarski ugostitelji, pak, vape da ostanu u svome gradu. Pa su plaće u nekim restoranima u središtu grada rasle i 25 posto. - Očekujemo od Vlade da spusti PDV još i na konzumaciju pića tako da možemo podić plaće i ostatku branše, poručio je Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ipak, konkurencija na europskom tržištu je velika. Od prvog srpnja i Austrija ukida radne dozvole za Hrvate. Pa i mi uvozimo radnu snagu - ovodišnja je kvota za zapošljavanje stranaca 78 tisuća 470 radnika. A kada se donese novi Zakon o strancima, kvote se ukidaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!