Hotelijeri za blagdane očekuju oko 600 tisuća noćenja

27.12.2022.

13:24

Autor: Hina/HRT/R.S.

Očekuje se 200 tisuća turista

Očekuje se 200 tisuća turista

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Vodeći domaći hotelijeri za božićne i novogodišnje blagdane u Hrvatskoj očekuju oko 200 tisuća turista i oko 600 tisuća noćenja, što će ako se ostvari biti znatno više nego lani, ističu iz Hrvatske udruge turizma na temelju ankete koja je provedena među turističkim kompanijama.


Tu anketu je provela Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, a ako se ostvare očekivanja za božićne i novogodišnje blagdane ove godine u Hrvatskoj će biti 23 posto više turista i 32 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.


Time će se, po ocjeni HUT-a, Hrvatska turističkim brojkama ostvarenima na samom kraju godine još više približiti rezultatu iz pretpandemijske 2019. godine.


Procjene UPUHH-a su i na tragu onih iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koja je nedavno objavila da se za božićne i novogodišnje blagdane, od 23. prosinca do 8. siječnja, očekuje oko 200 tisuća turista i više od 565 tisuća noćenja.


- Hrvatska je i ove godine što se tiče noćenja i dolazaka turista ostvarila jedan od najboljih rezultata na Mediteranu i na to možemo svi biti ponosni. Kako bi i sljedeće godine turizam bio motor gospodarstva, potrebno je dobro pripremiti sezonu za koju prema sadašnjim pokazateljima postoji dobar interes, naglašava direktor HUT-a Veljko Ostojić.


Važnim smatra i ostvarenje maksimalno mogućeg rezultata sljedeće sezone, jer će biti zahtjevna zbog raznih vanjskih neizvjesnosti povezanih s kretanjem cijena energenata i očekivanog agresivnog povratka mediteranske konkurencije, ali i zbog nedostatka radne snage i drugih izazova.


- S izazovima se moramo aktivnije pozabaviti kako bi popravili investicijsku klimu u turizmu. Važno je stvoriti i preduvjete da se objekti sljedeće godine što prije otvore i da sezona što duže traje, poručuje Ostojić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!