13:04 / 16.08.2018.

Autor: HRT

HPB s najnižim kamatama za subvencionirane kredite

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HPB je ponudio jednaku efektivnu kamatnu stopu (EKS) za obje valute, od 3,12%. Erste&Steiermarkische Bank i Zagrebačka banka ponudile su EKS od 3,75% za obje valute.
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis 12 odabranih kreditnih institucija s kojima je sklopljen ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita.

HPB je ponudio jednaku efektivnu kamatnu stopu (EKS) za obje valute, od 3,12%. Erste&Steiermarkische Bank i Zagrebačka banka ponudile su EKS od 3,75% za obje valute.

Jednak iznos efektivne kamatne stope za eurske i kunske kredite ponudile su Raiffeisen Bank Austria - 3,24%, Podravska banka, po 3,56%, HPB - Stambena štedionica, 3,58%, te Croatia banka, po 3,74%.

Nakon HPB-a, najnižu efektivnu kamatnu stopu za eurske kredite ponudila je OTP banka, 3,14%, Privredna banka Zagreb (PBZ) 3,15% te Splitska banka 3,19%. Za kunske kredite OTP banka ponudila je EKS od 3,39%, PBZ od 3,35%, a Splitska banka od 3,45%. Karlovačka banka je za kredite u eurima odredila EKS od 3,29%, a u kunama 3,49%, a Istarska kreditna banka Umag za eurske kredite od 3,35%, a kunske 3,66%.

Zahtjev za subvencioniranjem moći će podnijeti građani s prebivalištem na području RH koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija, koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan ili kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura/m2, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kretat će se 30%-51%.

Javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita za mlade planira se raspisati u rujnu. Do kraja siječnja 2018. odobreno je 2.328 subvencioniranih stambenih kredita, od toga 1.689 za kupnju stana, 463 za kupnju kuće, i 176 za izgradnju kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!