11:08 / 17.02.2022.

Autor: HRT/Hina

HPK: Peradarski sektor traži jače kontrole uvoznog mesa i snažniju potporu države

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Peradarski sektor zatražio je od Ministarstva poljoprivrede jače kontrole uvoznog mesa te snažniju potporu države kako bi se pomoglo tom sektoru, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u priopćenju sa sastanka s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Peradari su predložili mjere pomoći sektoru među kojima su financiranje cijepljenja protiv Newcastle bolesti, izmjene u dobrobiti životinja, uvrštavanje peradarstva u nove natječaje ruralnog razvoja, povećanje kvote plavog dizela, dodatne COVID potpore i smanjenje PDV-a za stajski gnoj sa 25 posto na 5 posto, navodi se u priopćenju.

- Zatražili smo da se robnim proizvođačima financira naređena mjera cijepljenja protiv bolesti kuge peradi kako bi se, posebice u tovu mesa peradi, pokazalo proizvođačima da se o njima vodi računa, s obzirom da se iz proračuna za peradarstvo izdvaja znatno manje novaca nego za ostale sektore, ističe predsjednik Odbora za peradarstvo HPK Dražen Čurila. On i potpredsjednica Odbora za peradarstvo HPK Božica Špoljar sastali su se s državnim tajnicima Ministarstva poljoprivrede Tugomirom Majdakom, Zdravkom Tušekom i Antom Mišurom.

Čurila u priopćenju naglašava i kako su, kada je riječ o dobrobiti životinja odnosno mjeri 14 Programa ruralnog razvoja, zatražili da se "stvari vrate na početak što se tiče peradarstva, budući da samo u tom sektoru nije uvršten nijedan novi prijedlog".

- Potrebno je uvrstiti realna poboljšanja dobrobiti koje peradari mogu postići (pogotovo za tovne piliće) te uvrstiti i druge vrste peradi - pilenke, patke i slično, izjavio je predsjednik Odbora za peradarstvo HPK.

Od Ministarstva se traži i da peradare uvrste u nove natječaje ruralnog razvoja, jer, osim promjene kaveza u alternativne sustave za držanje nesilica, zadnje četiri godine nije bilo natječaja za proizvođače peradi.

Kako bi mogli investirati u proizvodnju i držati korak s europskom konkurencijom potrebni su sektorski natječaji za izgradnju/rekonstrukciju objekata, automatizaciju/mehanizaciju, za preradu, za valionice, a važno je uključiti i rasplodne nesilice, poručuju iz HPK.

Peradari uz ostalo traže i da im se omogući korištenje mjere 4.1.3 oko obnovljivih izvora energije te da im se osigura povećanje kvote plavog dizela početkom godine kao i ostalim sektorima.

- Peradari smatraju kako je potrebno pojačati i službene kontrole veterinarske inspekcije te izjednačiti razinu rizika kod domaćih proizvođača s onim koja predstavljaju skladišta kroz koja ulazi uvozna roba. Potrebno je omogućiti izvješće koliko je bilo nadzora kod domaćih proizvođača mesa i jaja peradi, a koliko se isto kontroliralo u skladištima koja su registrirana za uvoznu robu, istaknuo je Čurila.

Kako bi se peradarski sektor mogao nositi sa sve snažnijom uvoznom konkurencijom, posebice u vrijeme pandemije covid-19, potrebno je vidjeti koliko je peradara do sada koristilo sredstva za covid potpore te krenuti u izradu novog programa, smatraju u HPK.

Navode i kako bi poslovanje sektora olakšalo i smanjenje PDV-a na stajski gnoj, koji je trenutno 25 posto. U Odboru peradara HPK drže kako bi PDV na stajski gnoj trebalo smanjiti na 5 posto, kao kod ostalog repromaterijala u poljoprivredi.

HPK u priopćenju prenosi da su se državni tajnici Ministarstva poljoprivrede složili da je potrebna pomoć peradarskom sektoru te će nakon internih konzultacija predložiti mjere pomoći, a one se mogu očekivati sredinom ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!