HPK: Zbog stanja na tržištu žitarica mogući prosvjedi poljoprivrednika u Bruxellesu

28.04.2023.

09:53

Autor: B.B.B./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Zbog teškog stanja na tržištu žitarica, članice Višegradske skupine V4 te pridružene države, među kojima i Hrvatska, uputile su apel EK u vezi s neograničenim bescarinskim uvozom poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine te najavile prosvjede poljoprivrednika 23. svibnja u Bruxellesu, izvijestili su u petak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Navode kako su predstavnici poljoprivrednika država Višegradske skupine - V4 i udruženja poljoprivrednika novih država članica u četvrtak na sastanku u Bruxellesu razgovarali o trenutačnoj situaciji i stanju sa žitaricama na tržištu te su dogovoreni zajednički prosvjedi, koji će se održati 23. svibnja, a moguće i u državama V4, baltičkim zemljama i novim država članicama EU-a, o čemu će naknadno odlučiti svaka država pojedinačno.

- Češka poljoprivredna komora organizirala je sastanak poljoprivrednih komora zemalja V4 u Brnu 24. i 25.travnja, na kojem je potpisan apel Europskoj komisiji, a koji se tiče ukrajinskog uvoza i njegova utjecaja na poljoprivredni sektor i poljoprivrednike u tim zemljama. Pismo je poslano Europskoj komisiji, objavljeno je iz HPK, koji se pridružio ovoj inicijativi te potpisao zajednički apel poljoprivrednih organizacija srednje i istočne Europe.

Predstavnici poljoprivrednih komora i organizacija Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) zajedno s organizacijama predstavnika poljoprivrednika iz Bugarske, Hrvatske, Estonije, Litve i Rumunjske uputili su zajednički apel EK u vezi s kontinuiranom alarmantnom situacijom s neograničenim bescarinskim uvozom poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Situacija teška, potrebni jači kontrolni mehanizmi


U apelu se ističe kako je situacija na tržištu vrlo teška, a zbog neuspjeha tzv. staza solidarnosti, poljoprivrednici u tim zemljama suočavaju se sada s drastičnim padom cijena i nedostatkom potražnje za žitaricama i uljaricama, zbog viška ponude.

Također, zalihe su na 150 posto potreba u odnosu na ovo doba prijašnjih godina, pri čemu sljedeća žetva počinje za tri mjeseca i postoji realna mogućnost da se žitarice i uljarice iz nadolazeće žetve neće imati kome prodati i gdje skladištiti, naglašavaju iz HPK.

- Situacija je uzrokovana uglavnom bescarinskim uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU, gdje su pšenica, kukuruz i soja uvezeni, iako su bili tzv. stazama solidarnosti namijenjeni trećim zemljama ili tradicionalnim kupcima ukrajinskih proizvoda. Kako bi pomogla Ukrajini u izvozu svoje poljoprivredne proizvodnje i prehranila zemlje ovisne o uvozu, EK je uvela takozvane koridore solidarnosti, ali su ih trgovci zlorabili kako bi se lako i brzo obogatili. Zbog toga su srednja i istočna Europa preplavljene ukrajinskim žitaricama, ističe se u apelu EU-a.

Takva situacija, kako ističu, može najviše utjecati na manje poljoprivredne proizvođače, koji nemaju svoje skladišne kapacitete i koji često ovise o prihodima od proizvodnje osnovnih usjeva kao što su žitarice i uljarice.

Problem miješanja robe


Poljoprivrednici smatraju da je velik problem to što roba nakon što prijeđe granicu u Ukrajini, ide na slobodno jedinstveno tržište EU-a i vrlo je teško razlikovati njezino konačno odredište.

Navode da čak ni službene statistike ne odražavaju stvarno stanje, budući da se špekulira o prepakiravanju robe ili namjernom miješanju ukrajinske pšenice i drugih žitarica s lokalnom proizvodnjom, kako bi se zadovoljili parametri kvalitete i smanjio rizik od "zarobljavanja" nezdravih namirnica u prehrambenom lancu.

Zemlje potpisnice apela skrenule su pozornost na nedostatak kontrolnih mehanizama koji bi osigurali da se ta roba transportira do odredišta, a ne da se skladišti u Europi, što ne samo da utječe na kretanje cijena robe na domaćem tržištu, nego i potencijalno ugrožava sigurnost potrošača. Smatraju kako bez odgovarajućih kontrolnih mehanizama, tijela javne vlasti kao ni građani ne mogu biti sigurni da ne moraju ispunjavati stroge europske standarde za poljoprivredne i prehrambene proizvode, što smanjuje konkurentnost poljoprivrednika.

Stoga predlažu strogi mehanizam kontrole ukrajinskog izvoza na šengenskoj granici koji osigurava da kamioni stignu do svojeg odredišta, a da teret u vlaku ostane zapečaćen do konačnog odredišta u luci.

- Trenutna situacija može biti signal poljoprivrednicima EU-a kako nema potražnje za njihovim proizvodima te će kao rezultat toga početi smanjivati proizvodnju, što se neće odmah odraziti na tržište, ali će definitivno značiti potpuni neuspjeh poljoprivredne politike EU-a, a kasnije može utjecati i na cijene te kvalitetu poljoprivredne proizvodnje, poručili su iz HPK.

HPK na skupštini krovnog udruženja poljoprivrednika EU-a Copa-Cogeca


Predstavnici HPK su sudjelovali i na skupštini Copa-Cogeca, na kojoj se razgovaralo među ostalim o certifikacijskom okviru za uklanjanje ugljika.

Hrvatski predstavnici su izrazili zabrinutost kako će se on primijeniti na strukturu gospodarstva u RH koja su rascjepkana i mala. Također su upozorili na moguća dodatna administrativna opterećenja, potrebu za jasnom metodologijom certificiranja, znanstveno utemeljenim dokazima, edukacijom i kontrolom te na moguće smanjenje poljoprivredne proizvodnje.

- Iako bi uklanjanje ugljika moglo omogućiti dodatnu zaradu poljoprivrednicima, naše je predstavnike zanimalo u kojem vremenskom razdoblju i kojim intenzitetom će poljoprivrednici osjetiti ekonomske rezultate, naglasili su iz HPK.

Raspravljalo se i o doprinosu europskih poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga zelenoj tranziciji uz nastavak očuvanja opskrbe hranom i energijom.

Digitalizacija će, kako je rečeno, biti ključna za uključivanje u certifikacijsku shemu, čime bi se smanjio administrativni pritisak i pomoglo malim poljoprivrednicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!