Hrana osjetno skuplja, što nas čeka u 2022.?

13:26 / 05.01.2022.

Autor: Studio 4/HRT

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Foto: Studio 4 / HRT

U prošloj godini poskupjelo je gotovo sve, a ovih smo blagdana to i osjetili na kućnom budžetu, hrana je osjetno skuplja. O tome što nas čeka u 2022. za Studio 4 HRT-a govorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

U studenom prošle godine u odnosu na 2020. godinu poskupjela je većina poljoprivrednih proizvoda na razini 6%, rekao je. 

- Dakle, osjetno poskupljenje potrošačkih cijena hrane. Možemo to povezati s globalnim kretanjima, kako na europskom tako i na svjetskom tržištu, odnosima ponude i potražnje, ali isto tako i cijenama energenata u poljoprivrednoj proizvodnji i mineralnih gnojiva. Prema podacima Europske komisije, cijene energenata u poljoprivredi su porasle za 9,5%, dok je cijena mineralnih gnojiva porasla za 165%, rekao je Majdak dodavši kako očekuju još jedno razdoblje povećanja potrošačkih cijena hrane.

- Mi u Ministarstvu poljoprivrede interveniramo prema našim poljoprivrednicima kako bismo osigurali likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i siguran dohodak vezano za njihovu proizvodnju. Osim državnih potpora, privremeni COVID okvir nam je omogućio dodatnu injekciju financijske naravi prema našim poljoprivrednicima. U proteklih godinu dana realizirali smo četiri mjere prema većinom stočarskim sektorima, ali i dijelu biljne proizvodnje za voćarski sektor, odnosno sektor krumpira, gdje smo preko 250 milijuna kuna intervencijama usmjerili prema poljoprivrednicima kako bismo osigurali stabilnu proizvodnju, dodao je. 

Prema njihovim podacima, jesenska sjetva je na razini proteklih godina. Prve podatke o obujmu zasijanih površina će imati krajem veljače ove godine, a očekuju da će se i proljetna sjetva obaviti u obujmu na razini protekle godine. 

Zajednička poljoprivredna politika definira potpore i subvencije prema poljoprivrednom sektoru kako bi osigurala poljoprivrednu proizvodnju, odnosno proizvodnju hrane, ali i zadržala stanovništvo u ruralnim područjima, rekao je.

Zajednička poljoprivredna politika usmjerena je na osnaživanje malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, ulaganje u skladišne kapacitete, uz nužno povećanje poljoprivrednih površina, rekao je između ostalog. Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!