17:53 / 01.10.2019.

Autor: HRT

Hrvatska dobija drugu geotermalnu elektranu

Foro: Damir Spehar/PIXSELL

Foro: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Elektrana snage 10 megawata za sada HEP-u po povlaštenoj cijeni isporučuje samo električnu energiju, dostatnu za potrebe polovine Bjelovara.
U proizvodnji električne energije obnovljivi izvori u nas čine oko 20%, a njihov potencijal još ni izbliza nije dovoljno iskorišten. To se posebno odnosi na geotermalne izvore. Za sada je na samo jednome od njih, u Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara podignuta prva hrvatska geotermalna elektrana, a kako su izvori u panonskom bazenu znatno bogatiji, turski investitori već najavljuju gradnju nove.

Kada je Domagoj upisao studij Elektrotehnike i računarstva, geotermalna elektrana nije bila ni u izgradnji. Danas je jedan od desetorice zaposlenih na mjestu gdje se za proizvodnju struje iskorištava jedan od najtoplijih izvora u regiji s vodom od gotovo 170 stupnjeva. No, to je samo dio mogućnosti.

- Ova se voda može iskoristiti, voda je na izlasku iz procesa na 80 stupnjeva tako da se može koristiti za grijanje staklenika itd, objašnjava Domagoj Gojević, upravitelj Geotermalne elektrane V. Ciglena.

Elektrana snage 10 megawata za sada HEP-u po povlaštenoj cijeni isporučuje samo električnu energiju, dostatnu za potrebe polovine Bjelovara. I dok u iskorištavanju drugih obnovljivih izvora kaskamo za susjedima, na geotermalnom oni uče od nas. 

- Uglavnom se njome koristimo za grijanje i u toplicama; imamo samo jednu, ali vrlo malu elektranu, koja je počela s radom prije dvije godine. Riječ je još uvijek o pilot-projektu, objašnjava Anamaria Nador, Mađarski geološki institut.

- Baš zato smo tu da kažemo i našim ministarstvam i potencijalnim investitorima kako da se radi, i kako to izgleda kad imaš slični izvor kao kod nas, kaže Nina Arman, Geološki zavod Slovenije.

A izvori su, kažu stručnjaci, u kontinentalnoj Hrvatskoj takvi da bi se moglo izgraditi i pedeset ovakvih geotermalnih elektrana. Investitor iz Turske u svojoj zemlji već ih ima pet, a za novu koju će graditi u Legradu projekti su u izradi.

- Elektrana u Legradu očekujemo da bi mogla imati do 20 mW snage i računamo da ćemo je izgraditi u nekakvom roku od 4-5 godina, ističe Dragutin Domitrović, voditelj projekta tvrtke GEOEN.

U ovaj su projekt uložili oko 45 milijuna eura, a povrat investicije očekuju u roku od 10 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!