10:30 / 13.03.2019.

Autor: HRT

Hrvatska i Svjetska banka - 25 godina partnerstva

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održava se svečanost obilježavanja 25 godina partnerstva između Hrvatske i Svjetske banke. Na svečanosti sudjeluje i premijer Andrej Plenković te nekoliko ministara.
U koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održava se svečanost obilježavanja 25 godina partnerstva između Hrvatske i Svjetske banke. Na svečanosti sudjeluje i premijer Andrej Plenković te nekoliko ministara.

Svjetska banka je dosad bila jedan od ključnih međunarodnih financijskih partnera Hrvatske, a suradnja u slijedećih pet godina će biti usko vezana za pitanja podizanja potencijalnog rasta gospodarstva, istaknuto je u srijedu na obilježavanju 25. obljetnice suradnje i partnerstva između Svjetske banke i Republike Hrvatske.Potpredsjednik Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Cyril Muller je istaknuo da je ta banka dosad Hrvatskoj osigurala više od pet milijardi eura sredstava, pomogla u implementaciji više od 80 projekata, kao i izradila više od 300 potrebnih studija.

Također, ističe i suradnju i pomoć u restrukturiranju javnih poduzeća, modernizacije administracije i katastarskog sustava, više od 100 inovativnih kompanija i 40 istraživačkih grupa koje su ostvarile financiranje za unaprjeđenje svojih proizvoda i usluga, a tu je i 230 tisuća ljudi koji su imali koristi od ulaganja u efikasan i održiv vodoopsrbni sustav.Muller uz ostalo apostrofira i pomoć u apsorpciji europskih sredstava putem izgradnje projektnog sustava vrijednog više od 700 milijuna eura, kao i osposobljavanje zaposlenih u javnim institucijama.

Podsjetio je i na podršku Svjetske banke ulasku Hrvatske u EU, pri čemu kaže da taj put nije bio lak, a kako je financijska kriza snažno "udarila" hrvatsko gospodarstvo.

Poručio je da Banka astavlja podržavati projekte modernizacije luka, cesta i autocesta, željezničkih tvrtki, zdravstvenog i mirovinskog sustava, a ističe i suradnju na projektu i pomoć u identifikaciji prilika za rast i razvoj u slabije razvijenoj regiji Slavonije, Baranje i Srijema, kao i podršku u pripremama za novu nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je Svjetska banka u proteklih 25 godina bila jedna od ključnih partnera u pogledu međunarodnih financijskih institucija, putem poticaja u obnovi i izgradnji ratom razorenih područja, preko investicija u privatni sektor, turizam i gospodarstvo, pa do podrške strukturnim reformama, koje se trenutno odnose i na projekte u pravosuđu i obrazovanju.
Plenković je istaknuo i podupiranje Vladinih napora u projektu Slavonija, Baranja i Srijem, pri čemu je Svjetska banka, uz Europsku komisiju, jedna od institucija koja je prepoznala taj projekt.

- Kroz njihove savjetodavne usluge jačamo kapacitet da smanjujemo regionalne nejednakosti u Hrvatskoj, da idemo što prije prema konvergenciji s nama susjednim zemljama članicama EU, koje nisu imale istu situaciju kao i mi i koje su se 90-ih i u prvom desetljeću ovog stoljeća brže i uz veću potporu razvijale, rekao je Plenković.

Smatra da će petogodišnja strategija odnosno plan suradnje biti komplementaran s onime što radi Vlada putem i nacionalnog programa reformi, kroz program konvergencije, uključujući i pripremu za uvođenje eura kroz nekoliko godina.

Ministar financija Zdravko Marić je podsjetio kako se jedan od posljednjih uspješnih projekata na kojem je Vlada surađivala sa Svjetskom bankom odnosi se na financijsko i poslovno restrukturiranje cesta i autocesta, gdje se uspjelo refinancirati gotovo tri četvrtine postojećeg duga.

Apostrofirao je i strategiju partnerstva za idućih pet godina, čija finalizacija se očekuje u nadolazećim danima i tjednima, a područja definirana u tom dokumentu će opet biti usko vezana i za gospodarska pitanja, poslovnu klimu, odnosno sve ono što je potrebno kako bi se podigao potencijal rasta hrvatskog gospodarstva.

Ministar financija je istaknuo i nužnost daljnje stabilnosti javnih financija, pri čemu ističe da Hrvatska već tri godine zaredom smanjuje udio javnog duga u BDP-u, prosječno godišnje za tri postotna boda, što je zapravo trostruko brže od onog što se od Hrvatske očekuje.

Posebni savjetnik predsjednice RH za gospodarstvo Marko Jurčić smatra da trebamo iskoristiti slijedećih pet godina suradnje kako bi Hrvatska prestala biti primateljica pomoći, već ona koja će unutar Svjetske banke djelovati kao netko tko pruža pomoć drugima. - To će u konačnici označiti pravi uspjeh naše suradnje, poručio je Jurčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!