Hrvatska izdala nove obveznice vrijedne 1,2 milijarde eura

13.07.2022.

11:38

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Hrvatska je u utorak na domaćem tržištu kapitala izdala dvije tranše obveznica, ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura, a ta će se sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje obveznice koja dospijeva u drugom dijelu srpnja.

Prva tranša novih obveznica, u nominalnom iznosu od 400 milijuna eura, dospijeva 2026. godine, uz prinos do dospijeća od 2,17 posto, dok druga, u nominalnom iznosu od 800 milijuna eura, dospijeva 2032. godine, uz prinos do dospijeća od 3,47 posto, objavljeno je u srijedu na web stranici Ministarstva financija.


Obje tranše izdane su u eurima uz valutnu klauzulu, a knjiga upisa za obveznice bila je otvorena u utorak u 9,00 sati, a zatvorena isti dan u 14,00 sati. Ukupni interes ulagatelja na transakcijama premašio je 1,75 milijardi eura. Odabirom srednjeg i duljeg roka dospijeća obveznice, Ministarstvo financija postiglo je optimalnu razinu potražnje na domaćem tržištu kapitala, odnosno obuhvaćen je najširi opseg institucionalnih ulagatelja uključujući banke, obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, osiguranja i investicijske fondove, uz sudjelovanje više od 50 domaćih institucionalnih ulagatelja, navodi se u priopćenju Ministarstva.


Ističe se i da su postignuti uvjeti izdanja i razina interesa u knjizi upisa u posebno izazovnim uvjetima još jednom potvrdili snažnu poziciju Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala.


Uzimajući u obzir da će se prikupljena sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje postojećeg izdanja obveznice dospijeća 22. srpnja 2022. u ukupnom nominalnom iznosu od 1 milijardu eura, implicirana ušteda na kamatama iznosi približno 36 milijuna eura, promatrano na godišnjoj razini u odnosu na iznos refinanciranja, navodi se u priopćenju. Datum izdanja, odnosno uvrštenja Obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. je 15. srpnja 2022. godine.


Sredstva prikupljena ovim izdanjima obveznica bit će, uz spomenuto refinanciranje obveza u dospijeću, korištena i za financiranje općih potreba državnog proračuna.


Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi Zajedničkih vodećih agenata izdanja te Hrvatska poštanska banka u ulozi suaranžera, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.


Ovim izdanjima, prema računu financiranja, zatvorile bi se potrebe za financiranjem na tržištima kapitala za ovu godinu. Naravno, u trenutno iznimno neizvjesnom okruženju i rastućim potrebama na rashodnoj strani proračuna ne isključujemo mogućnost još jednog jesenskog izdanja, pišu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na nova izdanja obveznica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!