20:09 / 01.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Hrvatska izdala obveznicu od 1 milijarde eura na domaćem tržištu

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Hrvatska je na domaćem tržištu kapitala uspješno izdala obveznicu od jedne milijarde eura, kojom će refinancirati obveze po dva vrijednosna papira iz 2017. i 2019. godine, rekao je danas za Hinu ministar financija Zdravko Marić.

- Izdanje je okončano odnosno zatvorena je knjiga upisa. Odlučili smo se za refinancirenja dviju obveznica novom, u iznosu od jedne milijarde eura na domaćem tržištu, rekao je Marić.

Nova obveznica je na osam godina, s dospijećem 2030. godine, s prinosom do dospijeća od 1,39 posto i uz kamatni kupon od 1,25 posto. Knjiga upisa bila je otvorena danas u 9 sati te zatvorena u 14 sati.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 4. veljače 2022. godine. Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata izdanja.

Novom obveznicom se refinancira obveznica koja dospijeva 5. veljače, u iznosu od 500 milijuna eura, izdana 2019. godine uz kamatni kupon 0,50 posto te ona koja dospijeva 7. veljače u iznosu od tri milijarde kuna, izdana 2017. godine, s kamatnim kuponom od 2,25 posto.

Interes za novu obveznicu je prema riječima ministra Marića premašio ciljani iznos izdanja za 40 posto i iznosio 1,4 milijarde eura, a među investitorima su mirovinski fondovi, banke, osiguravajuća i investicijska društva.

- Novo izdanje svjedoči o dobroj poziciji Republike Hrvatske na tržištu kapitala, što je na tragu dosadašnjih izdanja, a uspjeh novog izdanja odražava i hrvatsku uzlaznu putanju kod rejting agencija. Kod dvije od tri najvažnije agencije smo u investicijskom rejtingu, gdje nam je i mjesto.

- Daljnji koraci u uvođenju eura to će dodatno poboljšati pogotovo u obračunu dodatnog smanjenja premije rizika, što je posebno važno u kontekstu aktualnih pritisaka na rast referentnih kamatnih stopa, geopolitičkih zbivanja i cijena energenata, kaže Marić.

- Sve skupa, dodaje, novo izdanje pokazuje dobru reputaciju Republike Hrvatske na domaćem tržištu kapitala, ali i snagu i likvidnosti domaće financijske industrije.

Do kraja godine Hrvatskoj na naplatu u svibnju dospijeva 1,25 milijardi eura obveznice iz 2014. i jedna milijarda eura u srpnju po obveznici izdanoj 2011. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!